Лидерът на ГСДП поставя под въпрос участието на партията в правителствената коалиция

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес

Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес поставя под въпрос по-нататъшното участие на своята формация в правителствената коалиция, която през последната половин година на два пъти бе пред разпадане.

Пред вестник "Цайт" Налес порицава раздорите между консервативните партньори в коалицията - Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), предаде Ройтерс.

"Ако вътрешните кавги сред консерваторите продължават да засенчват всичко, очевидно ще дойде момент, в който добрата смислена работа вече няма да има значение", казва тя в интервюто, което ще бъде публикувано изцяло утре.

Коалицията между ХДС/ХСС и ГСДП изпадна в криза миналия месец по повод съдбата на шефа на контраразузнавателната служба, а през лятото ХДС и ХСС се скараха за миграцията. И двата конфликта бяха преодолени с компромиси, припомня Ройтерс.

Пред "Цайт" Налес казва още, че от встъпването в длъжност на правителството или даже още от началото на преговорите за съставяне на коалицията споровете между ХДС и ХСС са "голямо бреме за тази коалиция".

Настоящото правителство на Германия, оглавявано от канцлера Ангела Меркел, бе образувано шест месеца след миналогодишните парламентарни избори. Коалиционната споразумение съдържа клауза след две години да се направи оценка на състоянието на съюза. Мнозина смятат това за шанс за социалдемократите да се оттеглят от коалицията, ако пожелаят, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа