Лидерът на ГСДП: В интерес на Германия е да помага на Европа

Зигмар Габриел

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Зигмар Габриел произнесе пламенна реч, в която защити оказването на финансова помощ за европейски страни, предаде Ройтерс. Това е първото му изявление след като социалдемократите се съгласиха на коалиционни преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, изтъква агенцията.

"Нека не забравяме, че Европа не е бреме за Германия, не е тежест върху нашите плещи, а тъкмо напротив. Нашето икономическо бъдеще зависи от бъдещето на Европа", заяви Габриел пред членове на синдикати в Хановер. "Ние не помагаме на другите страни само защото сме добри хора и искаме съвестта ни да е чиста и да сме мили. Ние им помагаме и защото това е в наш интерес", добави той.

По думите му Германия трябва да стабилизира Европа, защото иначе безработицата и проблемите с икономическия растеж ще застигнат и федералната република.

Според Габриел ГСДП ще лобира за по-смели мерки в подкрепа на растежа при преговорите с канцлера Ангела Меркел и определи високата младежка безработица в Европа като "най-големия позор".

Изявленията на лидера на социалдемократите, който се очаква да стане вицеканцлер и да заеме висш министерски пост в кабинет на Меркел, подсказват, че една нова голяма коалиция може да възприеме по-мек и отстъпчив тон спрямо закъсалите южни членки на еврозоната като Гърция и Португалия, отбелязва Ройтерс.

Някои от партньорите на Берлин, включително Франция се надяват, че евентуално влизане на ГСДП в правителството може да промени европейската политика на канцлера. Ако обаче ще има промяна, тя ще е по-скоро в реториката, отколкото реална, посочва агенцията.

В речта си Габриел заяви също, че Германия трябва "да се бори за Европа", подчертавайки, че 40 процента от износа ѝ е насочен към партньори от еврозоната, а 60 процента към другите държави членки на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?