Лидерът на Хамас в изгнание е на първото си посещение в Газа

Халед Мешаал (в средата - ляво и Исмаил Хания - в средата - дясно

Лидерът на Хамас Халед Мешаал, който живее в изгнание, се разплака днес, пристигайки на първото си посещение в ивицата Газа. Тази важна визита показва засилващото се международно признание на радикалната групировка и е демонстрация на незачитане на Израел, предаде Асошиейтед прес.

Халед Мешаал, който е напуснал Западния бряг още като дете и който ръководи ислямисткото движение от Катар, пресече египетската граница, целуна земята и бе посрещнат от функционери на Хамас и от представители на съперника на движението - партията Фатах. На палестинска земя го приветстваха и палестински сираци, деца на бойци от Газа, убити през последните години от Израел. Децата бяха облечени в униформи, приличащи на военни.

Самият факт, че се осъществява таково посещение, говори за променящия се политически климат в Близкия изток, за промяната в баланса на силите между различните фракции и страни, отбелязва Асошиейтед прес.

Хамас укрепи позициите си с възхода след Арабската пролет на движението, от което произлиза – фундаменталистките "Мюсюлмански братя", особено в Египет. Сваленият египетски президент Хосни Мубарак едва толерираше Хамас и сътрудничеше с Израел, който заради Хамас наложи блокада на ивицата Газа. За Израел, САЩ и ЕС Хамас е терористична организация - заради нападенията, извършвани от нея срещу Израел, включително самоубийствени бомбени атаки.

"Цял живот съм мечтал за този исторически момент - да дойда в Газа", заяви Мешаал пред очакващите го журналисти, застанал до висшите членове на Хамас Муса Абу Марзук и премиера Исмаил Хания. "Моля Аллах да ми позволи един ден да умра като мъченик".

Един от висшите ръководители на Хамас Махмуд Захар каза, че визитата на Мешаал е в чест на победите, удържани от Хамас в поредния конфликт с Израел.

Мешаал ще прекара в Газа от два до четири дни, съобщи ИТАР-ТАСС. Визитата му е по повод 25 години от основаването на ислямисткото движение и "победата му" в последната, ноемврийска война с Израел. Утре Мешаал ще участва в голям митинг в Газа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят