Лидерът на иракския управляващ съвет убит при атентат

Ръководителят на посочения от САЩ Преходен управляващ съвет в Ирак беше убит в понеделник при експлозия на кола бомба близо до централата на коалиционните сили в Багдад.

В същото време бе съобщено, че Америка планира да предислоцира в Ирак някои от войските си, разположени в Южна Корея.

Изедин Салим, който беше ротационен председател на Съвета, е бил убит с още осем иракчани, докато чакал на пропускателен пункт в Зелената зона, предаде Асошиейтед прес.

Експлозията унищожи пет коли, чакащи да влязат в зоната, където е щабът на коалиционните сили. Салим бил заедно с охраната си в една от колите. Американски военен съобщи и за двама ранени американски войници.

Светът осъди убийството на Салим

Американският граждански администратор на Ирак Пол Бремър осъди убийство на Изедин Салим, наричайки го "подло деяние" и обеща виновниците ще бъдат заловени, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на коалиционните сили генерал Марк Кимит заяви, че атентатът само засилва решимостта на коалицията да предаде властта на иракчаните на 30 юни.

още

Салим, известен още като Абдул Захра Отман Мохамед, бе водач на дисидентското крило на партията Ал Дауа Ал Исламия. Шиитски мюсюлманин, той беше политик с умерени възгледи и издател на вестници и списания, писател и философ.

Салим е вторият член на управляващия съвет, загинал при атентат след Акила Хашими, която почина от раните си в Багдад през септември м.г. Също шиитска мюсюлманка, тя беше водещ кандидат за поста посланик на Ирак в ООН.

Иракският министър на външните работи Хошиар Зебари заяви, че смъртта на Салим ще засили решителността на Съвета да работи за възстановяване на суверенитета на Ирак, предаде Франс прес.

Той изтъкна,че атентатът няма да провали процеса за връщане на суверенитета на Ирак. "Датата 30 юни продължава да е в сила", подчерта Зебари. На въпрос кой стои зад атентата, той посочи,че това може да са членове на бившия режим, терористи или интегристи, като не изключи и възможността зад него да стои терористичната организация Ал Каида.

Гази Машал ал Явер ще ръководи Съвета до 30 юни

Преходният управляващ съвет избра Гази Машал ал Явер за приемник на убития Салим. Ал Явер е сунит от северния град Мосул, по професия строителен инженер. Новият председател на Съвета ще изпълнява функциите си до предаването на властта в Ирак, предвидено за 30 юни, съобщава АП.

През изминалата нощ се водиха нови боеве в южната част на Ирак, където американски и италиански части атакуваха милициите на радикалния шиитски водач Мокдата Садр.

Девет иракчани бяха убити в Насирия, където действат италианските войски. Тежко ранен италиански войник почина в понеделник от раните си.

В свещения град Кербала, където е разположен българският контингент, петима бойци на Садр са убити при сблъсъци с американски части, а около 30 иракчани са ранени.

Америка прехвърля в Ирак войски от Южна Корея

Външното министерство в Сеул съобщи, че заедно с правителството на САЩ обсъждат подробности по плана за прехвърляне на част от американските войски в Ирак.

"САЩ ни информираха, че трябва да прехвърлят някои от американските войски в Южна Корея и да ги изпратят в Ирак заради влошаването на ситуацията там", каза южнокорейският външен министър Ким Сук. Той посочи, че все още не е уточнен броят на войниците, които ще бъдат изпратени в Ирак.

САЩ поддържат около 37 000 войника в Южна Корея, които помагат за охраната на 248-километровата Демилитаризирана зона, която от края на Корейската война разделя Южна Корея от Северна Корея. Общият брой на разположените по границата войници е 2 милиона.

Смята се, че Северна Корея поддържа около 1 милион войници от своята страна на границата. От южната страна границата се охранява от американски войски заедно с около 600 000 южнокорейски войници.

Буш и Блеър планират предсрочно изтегляне от Ирак

Британската преса информира, че британците и американците подготвят план за по-бързо изтегляне от Ирак. Преди това коалиционните сили ще помогнат на иракчаните да създадат собствена армия, полиция, разузнаване и гранична полиция.

В. Таймс се позовава на британски правителствени източници и коментира, че техните изявления бележат завой в политиката към Ирак. Месеци наред Вашингтон и Лондон заявяваха, че войските ще останат в Ирак "колкото е необходимо", като 2006 или 2007 година се смяташе за реалистичен срок.

Сега акцентът е изтеглянето, посочва Таймс и допълва, че целта е американските и британските войски да напуснат Ирак веднага, щом това стане безопасно, и да покажат на иракчаните, както и на разтревожената общественост в САЩ и Великобритания, че краят се вижда.

Таймс коментира, че Блеър се намира в несигурна позиция и че се правят предположения, че може да напусне поста си преди следващите избори.

Новото правителство вероятно ще остави коалиционните сили

Иракското преходно правителство, което трябва да поеме властта след предаването на суверенитета след 45 дни, ще може да разпореди на коалиционните войски да напуснат страната, но членове на управляващия съвет казаха в неделя, че това едва ли ще стане.

Докато не разполагаме със средствата и с достатъчно иракски сили да се противопоставим на заплахата от Ал Каида и други терористични организации, мисля, че ще се нуждаем от външна помощ, каза Аднан Пачачи.

"След предаването на властта многонационалните сили ще бъдат в страната "с одобрението на иракското правителство и всички действия ще бъдат консултирани с иракското правителство и ще стават с неговото одобрение", заяви Папачи пред Си Ен Ен.

Миналата седмица американският държавен секретар Колин Пауъл също изрази съмнение, че новото правителство в Ирак ще поиска изтеглянето на коалицията.

Обвинението срещу Садр можело да се отложи

Пачачи освен това каза, че повдигнатото срещу радикалния шиитски водач Моктада Садр обвинение в убийство може да бъде "отложено" като част от сделка, целяща да понижи напрежението в конфликта между коалиционните сили и милциите на Садр, известни като Армия на Махди.

Коалиционните сили и управляващият съвет в Ирак ще се опитат да разформироват милициите на Садр и да ги накарат да предадат оръжието си.

Боеве в Кербала и Насирия

Коалиционните сили, които се бият с милициите на Садр в райони на Багдад и в свещения град Кербала убиха 41 бойци от Армията на Махди за последните 36 часа, каза военен говорител. Сблъсъците в тези райони продължават вече пет дни.

В неделя около хиляда иракчани в Кербала участваха в демонстрация срещу ръководените от американците окупационни сили. С викове "не на колониализма" протестиращите призоваха американските сили да се изтеглят от религиозните центрове в Кербала.

Гробниците на имам Хюсеин и имам Абас в свещения за шиитите град Кербала са затворени за посетители за пръв път от много десетилетия, с цел да не се допусне поддръжници на Садр да проникнат в тях.

Гробниците се охраняват от поддръжници на великия аятолах Али Систани и от въоръженото крило на Висшия съвет за ислямска революция на Ирак, оглавявано от Абделазиз ал Хаким.

Преди два дни Моктада Садр предупреди, че няма да се примири с присъствието на американски войски в свещените градове и заплаши, че ръководената от него Армия на Махди ще използва "бомби със закъснител", ако американските сили установят контрол върху шиитските гробници.

В Насирия, където 20-годишен италиански войник загина от раните си, коалиционните сили са атакувани трети ден от милициите на Садр, напомня АП. Шиитските бунтовници подложиха италианските сили на снайперистки обстрел.

Споделяне

Още от Свят