Лидерът на "Ислямска държава" задържан от САЩ в Ирак преди 10 години

Абу Бакр ал Багдади тогава заемал административна длъжност и бил хванат случайно

Лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакар ал Багдади сн.ЕПА/БГНЕС

Лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакар ал Багдади е бил задържан за кратко от американската армия в Ирак преди 10 години, сочат разсекретени документи на военните, до които изданието "Бизнес инсайдър" е получило достъп. 

Ал Багдади е бил задържан от армията на САЩ във Фалуджа между 4 и 8 февруари 2004 г. Той е бил арестуван случайно, докато е бил на посещение на свой приятел, който именно е бил интересен на службите за сигурност по това време.

В тези документи Ал Багдади фигурира с истинското си име – Ибрахим Ауад Ибрахим ал Бадри. В графата "професия" в досието му е записано„административна работа/секретар.

В досието пише още, че Ал Бадри е "цивилен арестант", което означава, че по това време не е смятан за част от въоръжена групировка. Посочва се още, че родното му място е Фалуджа, а през миналата 2014 г. година той трябва да е станал на 43 години. 

Близо 20 хил. чужденци от 100 държави участват на страната на терористичната групировка "Ислямска държава" в Ирак, заяви пред репортери във Вашингтон ръководителят на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия Александър Бортников. "В този момент в конфликта в Ирак са въвлечени около 100 държави. Броят на чуждите участници, които воюват на страната на "Ислямска държава", е нараснал от 13 на 20 хил.", заяви Бортников.

В редовете на джихадистите в Ирак воюват и около 1700 руснаци, като през последната година броят им се е удвоил, съобщи още Бортников. 

Шефът на руския ФСС, който оглавява и Националния антитерористичен комитет на Русия, участва във Вашингтон в среща, посветена на противодействието на екстремисткото насилие. 

Иракски и кюрдски въоръжени сили с численост от 20 до 25 хил. души се подготвят да си върнат контрола върху град Мосул, завзет от джихадистите от "Ислямска държава". 

Настъплението вероятно ще се осъществи през април-май, съобщи пред журналисти в Пентагона представител на американското Централно командване (Сентком), цитиран от Ройтерс. 

По данни на Сентком, което отговаря за Близкия изток и Централна Азия и осъществява операцията срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, в района на Мосул сега има между 1000 и 2000 джихадисти от ИД. 

Висшият военен каза, че пет бригади от иракската армия скоро ще бъдат обучени в Ирак от коалицията. Те ще са ядрото на бойните сили, но освен тях ще има три по-малки подразделения, които ще служат за резерв, както и три бригади от кюрдските сили пешмерга, отбелязва Асошиейтед прес. 

В настъплението ще участва бригада от иракските сили за борба с тероризма, обучени от американски части за специални операции. 

САЩ ще подпомогнат операцията с обучение, въздушна подкрепа, разузнаване и наблюдение.

Засега не е решено дали ще е необходимо на място да се изпратят малък брой американски военни консултанти, които да координират въздушните удари по позиции на джихадистите от самолети на съюзнически страни. 

Засега планираме мисията за април-май, но предстои много неща да се уточнят. След това идват рамазана, летните горещини и ще е проблематично, ако настъплението започне по-късно. Ако иракчаните не са готови обаче, ако не са налице нужните условия, ако необходимото оборудване не е физически на място в тези срокове, ще удължим подготвителната фаза, обясни военният, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да обсъжда публично операцията. 

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?