Лидерът на италианската Лига е готов за коалиционни разговори с Движение Пет звезди

Матео Салвини

Лидерът на крайнодясната италианска партия Лига Матео Салвини каза, че е готов да разговаря с антисистемното Движение Пет звезди относно съставяне на правителство. Това изявление бе направено, след като формациите обединиха сили през уикенда, за да изберат председатели на двете камари на парламента, предаде Ройтерс.

"Нужно е да седнем на масата на преговорите с всеки и със сигурност също с Движение Пет звезди", каза Салвини в интервю за в. "Месаджеро".

В интервю за телевизия Телеломбардия Салвини каза, че при евентуални преговори ще представи 10 приоритета на следващото правителство с участие на Лигата, в това число реформа на съдебната система, намаляване на имиграцията и отмяна на неотдавнашната пенсионна реформа.

 

Той обаче не спомена въвеждането на плосък данък, едно от обещанията му по време на предизборната кампания, което може да коства милиарди евро само за да бъде въведено и което се възприема като несъвместимо със "скъпото" обещание на Движение Пет звезди за въвеждане на така наречената "гражданска заплата", която да подпомага бедните и безработните.

По-рано лидерът на Движение Пет звезди Луиджи Ди Майо представи приоритетите на евентуално правителство с участието на движението. Той подчерта нуждата от намаляване на безработицата сред младите и отмяна на неотдавнашните пенсионни реформи, но не спомена за "гражданската заплата".

Пред телевизия Телеломбардия Салвини намекна, че е готов да се откаже от претенциите си да бъде следващ премиер на Италия. "Не става дума за "Салвини или смърт", каза той пред телевизията.

Лига и Движение Пет звезди имат достатъчно места, за да управляват заедно - перспектива, която безпокои финансовите пазари заради тяхната споделена враждебност към бюджетните ограничения на ЕС и техните предизборни обещания за по-големи разходи.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?