Лидерът на консерваторите в Камарата на лордовете предложен за британски еврокомисар

Джонатан Хил

Британският премиер Дейвид Камерън номинира Джонатан Хил, лидер на групата на консерваторите в Камарата на лордовете, за следващия британски еврокомисар, предаде Ройтерс във вторник.

Камерън обеща да се опита да предоговори отношенията между Великобритания и ЕС и да произведе референдум за членството през 2017 г., ако спечели националните избори догодина. Очаква се лорд Хил да играе важна роля в тези преговори. Той има богат опит от политиката и частния сектор, където е преминала половината му кариера, отбелязва Камерън в изявление, разпространено от пресслужбата му.

"Не изпитвам никакво съмнение във факта, че той ще защитава британските интереси в Брюксел, работейки по конструктивен начин в Европейската комисия и по позитивен начин с нашите европейски партньори", добави Камерън.

"Европейската комисия трябва да се изправи пред две големи предизвикателства. Първо, да научи как да увеличи растежа и работните места в цяла Европа. Второ, как да увеличи народната подкрепа в много страни от ЕС", заявява самият Хил в същото изявление. "Да получиш възможност да играеш роля в реформата на ЕС е огромна отговорност, но е такава, която ме интригува", добави той. Хил подчерта, че няма търпение да работи редом с Жан-Клод Юнкер.

Консервативният лидер заяви, че подкрепя стратегията на Камерън да задържи Великобритания в един реформиран Европейски съюз. "Освен това вярвам, че ще е най-добре за интересите на Великобритания да играе водеща роля в ЕС, оформяйки организацията, докато се променя, за да отговори на предизвикателствата, пред които е изправена в момента", подчерта Хил.

"След пет години, когато се състоят следващите европейски избори, искам да мога да кажа на хората в цяла Европа - включително Великобритания - че Европейската комисия е чула оплакванията им и е променила ЕС към по-добро".

Миналият месец Хил беше заявил, че ще откаже поста на еврокомисар, ако му бъде предложен, защото предпочитал да си стои у дома на Острова. В Камарата на лордовете Хил гласува против задълбочаване на европейската интеграция, но се смята, че не е краен евроскептик. Великобритания иска да получи важен икономически пост в новата Комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?