Лидерът на македонското ВМРО: Нямам българско гражданство

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски публикува кратък пост във Фейсбук, в който казва, че "той и жена му притежават само и единствено македонски паспорт".

"Ще продължавам да защитавам македонските национални интереси и колкото повече лъжат, толкова повече, ще удрят по мафията", пише Мицкоски.

Той настоява за политика на нулеви отстъпки към България, а партията му организира дори улични протести в защита на Гоце Делчев.

Коментарът му вероятно е предизвикан от новина на БГНЕС, от която излиза, че Мицкоски е "женен за българка".

Агенцията е установила, че сестрата на съпругата на Мицкоски Роза Янева – Стевица, има българско гражданство. Това става ясно от избирателните списъци за предстоящите парламентарни избори у нас на 4-ти април.

Стевица, която работи като нотариус в град Струмица, има български паспорт. Тя може да получи този важен документ само въз основа на доказан български произход и самоопределение. Стевица Янева фигурира в списъците за предстоящите парламентарни избори в секция 47 на община Петрич, която се намира само на няколко километра от родната Струмица.

Нейният съпруг Йорданчо Янев притежава най-големия ресторант в центъра на Струмица. Той също е български гражданин и фигурира в избирателните списъци, само че в Благоевград. Ако желае, може да упражни правото си на глас в секция 25 във Второ основно училище "Димитър Благоев".

Ако Стевица Янева има българско гражданство въз основа на доказан произход, защото такова се дава само при положение, че предците ти са българи, тогава излиза, че и Роза Мицкоска е българка, пише БГНЕС.

Настоящият лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е известен със своята остра антибългарска риторика, която много често излиза извън добрия тон. Той дори си позволи да заяви неотдавна, че ако някой каже, че Гоце Делчев е българин "ще направи дипломатически скандал в световен мащаб". Сега обаче не е известно какъв скандал ще предизвика новината, че е женен за българка, коментира БГНЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?