Лидерът на НДПС в Момчилград застрелян, Тахир не изключва политически мотиви

Лидерът на Националното движение за права и свободи в Момчилград Ахмед Реджеп Хайрула бе застрелян в сряда, като лидерът на партията Гюнер Тахир не изключи да става дума за политическа разправа, но директорът на РДВР Кърджали отхвърли подобна версия.

44-годишният Хайрула е бил застрелян с 9 куршума от пистолет "Макаров".

Тялото му е било намерено в сряда сутринта от военни на около 300 метра извън село Балабаново, община Момчилград. Лидерът на партията е бил умъртвен с изстрели в тялото и главата.

На мястото е пристигнала дежурна оперативна група, директорът на РДВР-Кърджали Димитър Шереметев, окръжният прокурор Светлозар Лазаров и директорът на окръжната следствена служба Димитър Чорбаджийски.

Много е вероятно това да е политическо убийство, каза пред Дарик радио лидерът на НДПС Гюнер Тахир.

Според него, ако тази версия се потвърди, това ще бъде много грозно за българското общество. Той допълни, че общинският председател на НДПС в Момчилград е бил "много сериозна опозиция на управляващото в общината Движение за права и свободи".

Директорът на РДВР Кърджали подп. Димитър Шереметев отрече убийството да е политическо. Засега няма никакви данни за това, каза той.

До най-големи подробности са изяснени снощи срещите на Хайрула и в поведението му няма нищо, свързано с политика, така че версията вероятно ще излезе съвсем тривиална история, обясни подп. Шереметев, но без да посочи нищо конкретно.

"Има още много неща, които трябва да бъдат проверявани. Причината за убийството най-вероятно е битова", каза още той.

Лидерите на Българския републикански блок (БРБ) - проф. Кръстьо Петков, Яне Янев и Гюнер Тахир се срещнаха с министъра на вътрешните работи Георги Петканов по повод убийството.

След срещата тримата обявиха, че не приемат версията за битов случай, по която работи МВР, и че са готови да алармират европейските институции за политическото убийство и да свидетелстват за връзката между убийството и фалшификацията на местните избори в Момчилград, предаде БТА.

Гюнер Тахир посочи, че общинският лидер на НДПС Ахмед Хайрула е свързан с политическите си действия с касацията на изборите в Момчилград. Според Тахир чрез областните и общинските си структури ДПС не е допуснало Централната избирателна комисия за местните избори да подготви необходимите документи, за да се проведат частични избори в Момчилград.

В града управлява човек, който не би трябвало да е кмет съгласно законите, заяви Тахир. Според него се оказало, че в Момчилград управляват група хора, които са направили града "местно феодално владение" и тази ескалация е довела до трагичния инцидент.

Тахир информира още, че Ахмед Хайрула е бил заплашван с физическа саморазправа.

"Досега ДПС, особено на последните местни избори, доказа, че притиска и заплашва, искаме да разберем дали ДПС поръчва убийства", каза Яне Янев.

Пред БНР и проф. Кръстьо Петков заяви, че убитият Хайрула е бил заплашван заради политическата си дейност.

"Преди два месеца Ахмед Хайрула ми се обади на мобилния телефон емоционално и напрегнато и ми каза: "В момента идват да ме арестуват. Тука са.", разказа проф. Петков.

"Попитах: "Кой ще те арестува"? "Тука са", повтори Хайрула. "По-лошо е и от възродителния процес", предаде разговора си с убития професорът.

"Помислих, че това е чисто субективно усещане. Този човек е плашен и притискан от неговите политически и местни опоненти в продължение на много месеци", каза още Кръстьо Петков.

Пред БТА от пресцентъра на ДПС заявиха, че движението няма да допусне политизирането или употребата за вътрешнопартийни цели нито на криминално деяние, нито на човешка трагедия.

"Вярваме в силата на закона и правораздавателните органи, в чиито правомощия е да се занимават с такива случаи", казаха от пресцентъра на ДПС.

Още от България