Лидерът на НДСВ призова Даниел Вълчев да напусне партията

Лидерът на НДСВ Христина Христова призова в отворено писмо Даниел Вълчев да напусне партията. Тя изрази позицията си в понеделник след изява на бившия образователен министър в правителството на Станишев по БНТ, където той на два пъти заяви, че в НДСВ няма живот.

Вълчев вече обяви подкрепата си за Меглена Кунева, която сформира гражданско движение, но днес публично огласи окончателното си дистанциране от НДСВ.

"Гледах участието Ви в сутрешния блок на БНТ, където заявихте, че за Вас НДСВ е приключен въпрос – мисля даже го повторихте два пъти. Вашето членство в НДСВ до момента не е прекратявано. Не си спомням и в наш разговор да сте споменавал тази ваша позиция. Затова и аз си позволявам публично да се обърна към Вас  с покана да направите нужните постъпки и да прекратите членството си в НДСВ юридически", заявява Христова в писмото си до бившия вицепремиер.

Христова пише, че е поела ръководството на партията в най-тежкия период  – когато вече беше извън парламента и нямаше участие във властта. "Направих го, защото НДСВ за мен е кауза, част от най-добрите години в развитието на страната ни и защото вярвам, че лоялността е въпрос на достойнство. Много от членовете и симпатизантите на партията от самото ѝ създаване досега, за разлика от Вас, не са заемали никакъв държавен пост. Въпреки това и днес те са рамо до рамо с нас, както бяха в местните избори миналата година", пише още председателката на бившата царска партия до Даниел Вълчев.

"Хората от НДСВ на практика направиха и президентската кампания на Меглена Кунева, с което помогнаха и на Вас лично. Сега Вие ще правите партия, макар че в партиите припознавахте "голямото зло" на българската политика. Г-н, Вълчев, Вие бяхте четири години депутат, а после и четири години министър и вицепремиер от НДСВ. Не бих искала да си мисля, че участието Ви в идеята НДСВ е било свързано единствено с преследването на властови амбиции..", заявява Христова.

Самият Вълчев по-рано през деня заяви, че никой не е щастлив от създаването на нов силен политически проект. По думите му големият въпрос е дали движението "България на гражданите" на Меглена Кунева ще се превърне в политическа партия.

"Такъв проект е нужен на България. Към момента има много хора в гражданското сдружение "България на гражданите", които продължават да си имат някаква партийна принадлежност, но искам да подчертая, че този проект не е ляв и не е популистки", заяви пред БНТ Вълчев.

На въпрос дали това означава, че ще участва в бъдещ партиен проект, той отговори: "Не се страхувам от подобно нещо. По-важното е, че България има нужда от това. Нека да си зададем въпроса на кого е България в момента - според мен в някои случаи държавата не е на гражданите. На кого е -  на олигархията, на чиновниците или на гражданите", попита той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?