Лидерът на опозицията в Армения е арестуван

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на опозицията в Армения и водач на антиправителствените протести Никол Пашинян е бил задържан. Това заяви в неделя генералната прокуратура на страната, където вече десет дни продължават демонстрации, предаде Франс прес.

Депутатът и лидер на опозицията Никол Пашинян, както и още двама парламентаристи от опозицията, "са били задържани, докато са извършвали действия, опасни за обществото", уточни прокуратурата в комюнике.

Протестиращите в ред арменски градове настояват вече 10 дни за оттегляне от властта на експрезидента Серж Саркисян, назначен наскоро за министър-председател с подсилени пълномощия, напомня АФП.

ТАСС цитира съобщения, според които полицията в Армения е започнала днес със сила и специални средства да разпръсва протестиращи в центъра на Ереван.

По-рано в неделя арменската полиция заяви, че е "извела принудително" Никол Пашинян от мястото на нова протестна демонстрация, организирана в Ереван след провалената тази сутрин среща на опозиционния лидер с премиера Саркисян.

Източник от апарата на арменския парламент заяви за ТАСС, че статутът на тримата депутати остава засега неясен. Според закона парламентаристи може да бъдат задържани или арестувани само с одобрение на Националното събрание.

Адвокати пристигнали в полицейския участък, където се намирали тримата, но органите на реда не ги пуснали да влязат.

Според арменската прокуратура Пашинян и другите двама депутати "са нарушили нееднократно и грубо закона за демонстрациите, организирайки незаконни шествия и митинги и отправяйки призиви да се блокират пътищата и да се парализира дейността на обществените институции".

След като обяви днешния митинг за незаконен, полицията блокира изцяло централния Площад на републиката в Ереван. Тя обеща съдействие на опозиционерите, за да проведат акцията си другаде, "където няма да нарушават правата на другите граждани", информира ТАСС.

Участниците в протестнните акции обаче не бързат да се разотидат от площада, където е разположена по-специално сградата на арменското правителство. Междувременно продължава шествие на опозицията по централния булевард "Месроп Мащоц".

Полицията в Ереван задържа нови активисти, които се опитват да затворят движението по централните улици.

"На фона на незаконните акции в Ереван различни хора и групи готвят престъпления срещу националната сигурност и конституционния ред в страната", заяви междувременно арменската Служба за национална сигурност. Тя предупреди, че тайните служби държат под око "тези хора и техните привърженици", вземат "съответните оперативно-разузнавателни мерки".

Свещеници от Арменската апостолическа църква отидоха днес при демонстрантите и призоваха всички участници в конфликта да запазят спокойствие. Патриархът - католикосът на всички арменци Гарегин Втори, изрази съжаление по повод сблъсъците между опозиционери и полиция и надежда за възможно най-сорошно нормализиране на обстановката в Ереван.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?