Лидерът на опозицията в Турция посети парка Гези в Истанбул

Лидерът на основната опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП), посети парк Гези в Истанбул на фона на неяснота около датата на отваряне на парка за посещения, съобщава в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА в неделя.

Кемал Кълъчдароглу пристигна в обновения парк около обяд и разговаря с полицаите, които охраняват входа на парка, превърнал се в символичен фокус на антиправителствените настроения.

Лидерът на опозицията говори пред журналисти и критикува правителството за решението да блокира достъпа до парка.

Парк Гези е отцепен от 15 юни, когато полицията изведе окупиралите го защитници на околната среда на фона на антиправителствени протести. Демонстрациите бяха породени от плановете за изсичане на дърветата в парка и прераснаха в масови антиправителствени демонстрации в цялата страна, при които четирима души загинаха, а над 7000 бяха ранени.

Вчера валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу обяви, че паркът ще бъде отворен за посетители днес. Движението Солидарност за Таксим организира вчера протест на едноименния площад, където се намира и паркът Гези, за да представи официално пред властите съдебно решение, което анулира плановете за преустройство на емблематичния площад.

Протестът не бе разрешен от властите и полицаите използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат демонстрантите. Според информация на в. "Радикал" вчера са били задържани около 50 души.

Заместник-председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия Гюрсел Текин е пострадал при вчерашните действия на полицията за разпръсване на демонстрацията, тъй като се присъединил към протестиращите и опитвал да преговаря с полицаите да не се намесват, съобщава "Хюриет дейли нюз".

СиЕнЕн-Тюрк съобщи, че силите за борба с безредиците са стреляли със сълзотворен газ срещу ресторант близо до ремонтирания хотел Мармара, след като хората изразили неодобрение към действията на полицията.

В медиите бе разпространен аматьорски видеозапис, който показва мъже с мачете в ръка безразборно да блъскат протестиращи и случайни минувачи, бягащи от сълзотворния газ. Един от мъжете с мачете в ръка е показан да рита една жена в гърба, информира "Хюриет дейли нюз". Записът предизвика бурни реакции.

Валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу съобщи, че двама души, участвали в блъсканици с мачете в ръце, са били задържани. Лицето от записа с жената е идентифицирано и отведено в ареста. Според информациите той е местен дребен търговец с дългове, който е бил задържан преди време за отвличане на жена.

Този случай предизвика напрежение и в парламента снощи, където депутат от управляващата партия бе прекъсван многократно от депутати от опозиционната НРП с искане за обяснения за нападенията с мачете, съобщава "Хюриет дейли нюз".

Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Мехмет Емин Дъндар бе леко ранен при възникналия ръкопашен бой в парламента, съобщава изданието и уточнява, че Дъндар е бил със сцепена вежда.

По време на посещението си днес в парка Гези лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу също коментира присъствието на лица с мачете на протестите вчера. "Премиерът на тази държава не може да мълчи пред подобна обида към жена. Ако го направи, той ще прояви дискриминация. Не може да има такива двойни стандарти", каза Кълъчдароглу и критикува и намесата на полицията снощи.

Кълъчдароглу критикува валията на Истанбул за неговите изявления за откриването на парка, че това ще стане днес, след което било преместено за следващия ден. "Не може да отваряш или затваряш парк с позволение на валията. В коя епоха живеем? Те казват, че са разширили зелената зона на парка. Хубаво, но паркът остава затворен за обществеността", каза Кемал Кълъчдароглу, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

Турският министър на вътрешните работи Муаммер Гюлер заяви днес по повод опасенията от нови протести в истанбулския парк Гези, че е недопустимо да се провеждат масови акции в паркове и на обществени места, предаде Анадолската агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?