Лидерът на пакистанските талибани е ликвидиран при въздушен удар

Лидерът на пакистанските талибани молла Фазлула

Лидерът на пакистанските талибани молла Фазлула е бил ликвидиран вчера при американски въздушен удар близо до границата с Афганистан, предаде Ройтерс като се позова на високопоставен представител на афганистанското министерство на отбраната.


Американските военни съобщиха вчера, че са нанесли удар срещу висш командир на бунтовниците в провинция Кунар и че вероятно мишената е бил Фазлула - лидер на пакистанската радикална групировка "Техрик и талибан Пакистан" ("Движение на пакистанските талибани").


Говорителят на министерството на отбраната в Кабул Мохамад Радманеш потвърди, че сред убитите при въздушния удар е и Фазлула, предаде Франс прес. Той добави, че в Кунар е била проведена съвместна американско-афганистанска операция.


По-рано в петък телевизионният канал "Толо нюз" съобщи като се позова на осведомени източници, че молла Фазлула е бил ликвидиран при удар на американски дрон в Източен Афганистан. По информация на медията, ударът е нанесен в сряда в граничната с Пакистан провинция Кунар. Заедно с Фазлула са убити още четирима полеви командири.


На 9 март Държавният департамент на САЩ обеща 5 млн. долара награда за информация за талибанския главатар.


Групировката "Техрик и талибан Пакистан" е тясно свързана с терористичната мрежа "Ал Кайда". Тя има обща идеология с афганистанските талибани, но действа самостоятелно.


Молла Фазлула е най-издирваният в Пакистан бунтовник, добил зловеща слава заради множество нападения, сред които атаката срещу училище в Пешавар през 2014 г., в която загинаха 132 деца, и опита за убийство на ученичката Малала Юсуфзаи, която по-късно получи Нобелова награда за мир.

 

Фазлула е свързан и с опита за атентат с кола бомба на Таймс скуеър в Ню Йорк през 2010 г., припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Свят