Лидерът на партия “Бургас” като скрит коз за Йоан Костадинов?

Лидерът на партия “Бургас” като скрит коз за Йоан Костадинов?

Бургаският кмет Йоан Костадинов, който ще се кандидатира за четвърти мандат, “пуска” в надпреварата и своя близък бизнес -партньор Ваклин Стойновски, заявиха пред Mediapool запознати с особеностите на политическия пейзаж в морския град. Бизнесменът, издигнат от новоучредената си партия “Бургас”, в четвъртък обяви официално, че ще се кандидатира за кметския пост, заеман неизменно през последните 12 години от Костадинов.

Кандидатурата на Стойновски може да събере гласове на хора, които не искат да гласуват партийно, а за балотажа да ги призове в полза на Костадинов, твърдят местни източници.

В Бургас се очертава основният сблъсък да е между Костадинов и кандидата на ГЕРБ Димитър Николов, бивш лидер на СДС в града .

"Давам себе си, времето си, цялата енергия и капацитета, които притежавам, в името на бъдещия просперитет, които Бургас заслужава”, обяви във встъпителното си слово Стойновски. Той добави, че по време на кампанията и по време на мандата си няма да се оплаква от тежко наследство или от други странични фактори.

”Няма да търся в тях застраховка против неуспех, защото този град има ресурс и каквото и да е сегашното му състояние, винаги може да бъде създаден и осъществен един оптимистичен проект”, посочи новият кандидат - кмет.

Стойновски предпочита да се представя като инвеститора на първия небостъргач в България, макар проектът засега е повече на думи, отколкото на хартия. Той е известен в Бургас с развитите си бизнес структури, както и с няколко скандала.

Бизнесменът стопанисва северния плаж на Бургас, а отскоро фирмата му “Онтайм” взе концесия и за другия градски плаж. Той държи 80% от пазара на пакетирани захарчета чрез "Мултипак", собственик е на няколко заведения, на многоетажен паркинг и на множество бивши общински имоти. Преди няколко години той бе собственик на най-големия интернет-клуб в София - “Мрежата”.

През 2002 г. Стойновски се скара със съдружника си и близък приятел Антон Йорданов и при прерасналата в бой кавга двамата се простреляха взаимно. Съдружникът обаче умря, а делото срещу Стойновски бе прекратено. 

Преди време бизнесменът почти се сби с общинския съветник Георги Манев за контрол над градската дискотека “Елит”. Побоят бе предотвратен с намесата на силите на реда. Любопитното е, че и Манев е сред близкото  обкръжение на кмета Йоан Костадинов.

Бащата на Ваклин - Атанас Стойновски, е бивш зам.-кмет на Бургас. Той е бил дълги години зам.-председател на Окръжния народен съвет, а след това директор на "Техноекспортстрой" в Триполи.

Партията на Ваклин Стойновски "Бургас" вече показа национални амбиции, като съобщи, че ще участва и на парламентарните избори. Политическата формация на Стойновски е сред нароилите се партии на бизнесмени, които дават открити заявки за участие във властта. Наскоро бе учредена партия ЛИДЕР, формирана около подчинени на бизнесмена Христо Ковачки мениджъри.

Най-богат е асортиментът на бизнеспартии по Черноморието, като само в Бургаско освен тази на Стойновски има още три -  "Средна европейска класа" на колегата му Георги Манев, ДЕЛА на хотелиерите Чавдар Александров и Атанас Терзиев и коалиция МОРЕ, в която влизат НДСВ, Зелената партия и бизнесмените братя Диневи. Те засега са концентрирали интереса си към общинските съвети, които ще вземат решенията за разпределение на еврофондове и сделки, и няма да издигат кметове.

Споделяне

Още от България