Лидерът на ПКК може да бъде пуснат от затвора по медицински причини

Абдуллах Йоджалан

Лидерът на кюрдските бунтовници Абдуллах Йоджалан, който излежава доживотна присъда затвор на остров Имралъ в Мраморно море, може да бъде пуснат от затвора заради здравословното му състояние. Това е заявил президентът на Ирак Джалал Талабани пред информационен портал на Патриотичния съюз на Кюрдистан, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Освобождаването на лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) може да стане факт, имайки се предвид това, че в последно време в Турция някои осъдени са били пуснати на свобода или са получили отстъпки при изпълнението на наложените им присъди заради хронични проблеми със здравето. Тази практика е тласнала ПКК, нейното политическо крило Съюз на кюрдските общини и прокюрдската Партия за мир и демокрация да предприемат стъпки, така че властите да прегледат Йоджалан и да представят медицински резултати.

Представител на Съюза на кюрдските общини заявил, че освобождаването на Йоджалан е изключително важно за успеха на мирното уреждане на кюрдския въпрос в Турция.

По инициатива на кюрдските общини и партии се очаква в скоро време при Йоджалан да пристигне делегация на Партията за мир и демокрация, която да му предаде писмо от Съюза на кюрдските общини и да обсъди перспективите за уреждане на кюрдския въпрос. Освен това, според в. "Миллиет", съюзът на лекарите в Турция е поискал от властите разрешение да посети о. Имралъ за медицинско освидетелстване на Йоджалан.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?