Лидерът на ПКК нареди на групировката да спре атентатите

Абдуллах Йоджалан

Лидерът на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан е дал нареждане на членовете на групировката да преустановят извършването на атентати и да се изтеглят в базите в Северен Ирак, съобщава турският вестник "Сабах", цитиран в понеделник от БТА.

Информацията стана известна след срещата на Йоджалан с двама турски депутати от кюрдски произход в затвора на остров Имралъ миналата седмица. Депутатката от прокюрдската Партия за мир и демокрация Айла Акат и независимият депутат Ахмет Тюрк отидоха на острова, където разговаряха с Йоджалан близо два часа и половина.

Бунтовническият лидер е изразил надежда преговорният процес, който в момента се води между него и турското разузнаване, да доведе до мир.

Опитвам да направя така, че да не бъдат разрушени мостовете между турците и кюрдите. Необходими са и много внимателни действия, за да не загиват повече млади хора, е казал Йоджалан. Той е изтъкнал и значението на политическите действия на Ахмет Тюрк.

Йоджалан е призовал базираните в Северен Ирак и в Европа кюрдски активисти да не правят никакви провокации.

Турското правителството заяви в края на миналия месец, че разузнавателната агенция МИТ преговаря с Йоджалан с цел той да убеди ПКК да сложи оръжие.

Сепаратистите от ПКК се борят за автономия в населената предимно с кюрди югоизточна част на Турция от 1984 г. Десетки хиляди души загинаха в сражения оттогава. ПКК е смятана за терористична организация от Турция, Европейския съюз и САЩ.

Същевременно турският премиер Реджеп Тайип Ердоган изключи обща амнистия за кюрдските бунтовници и домашен арест за лидера им Абдуллах Йоджалан, пишат турските вестници "Хюриет" и "Сабах"..

Ердоган, който говори пред журналисти на истанбулското летище Ататюрк, преди да излети за Африка, където ще посети Габон, Нигер и Сенегал, посочи, че турското разузнаването ще продължи да води преговори с излежаващия доживотна присъда лидер на Кюрдската работническа партия (ПКК) Йоджалан с цел разоръжаване на групировката.

Това не е нов процес, това е процес, който продължава. И дума не може да става обаче за обща амнистия на сепаратистите или за домашен арест на Йоджалан, подчерта Ердоган.

Турският премиер заяви, че има информации, според които сред представителите на политическото крило на ПКК, базирано в Европа, има различия във възгледите относно преговорите, които се водят с Йоджалан на остров Имралъ.

Вестник "Хюриет" обаче цитира лидера на ПКК в Европа Зюбеир Айдар, който посочил, че самият той изобщо не е против преговорите, които се водят на Имралъ, каквито твърдения се появиха в медиите.

Айдар е подчертал, че "организацията е едно цяло" и всички подкрепят решенията, взети от лидера Йоджалан.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?