Лидерът на "Подемос": "Дали Меркел предпочита да е в еврогрупата до льо Пен, или до мен"

Пабло Иглесиас

Европа трябва да спре политиката на икономии или ще стане свидетел на разрастване на крайнодесни движения, които са опасни за демокрацията. Това заявява в интервю за Ройтерс 36-годишният Пабло Иглесиас, лидер на испанската партия "Подемос", която подобно на гръцката "Сириза" се стреми да предложи лява алтернатива.

Председателя на "Подемос" ("Можем"), която има най-висок рейтинг според някои анкети, казва още, че евентуална коалиция между партиите вдясно и вляво от центъра само ще удължи времетраенето на икономическата криза в Испания. "Много е важно да се поеме протегнатата ръка от такива като нас, които сме проевропейци, които бранят европейския проект", казва университетският преподавател Иглесиас.

В противен случай, предупреждава той, в срок до една година председателката на френския Национален фронт Марин льо Пен ще има място в Еврогрупата. "Човек може да попита Ангела Меркел дали предпочита да седи заедно с Марин льо Пен, или с мен", подчертава испанецът.

По думите му "Подемос" се отнася предпазливо към резултатите от анкетите, които поставят партията преди управляващата Народна партия и социалистите в опозиция, но въпреки това ще се стреми да получи абсолютно мнозинство на изборите в края на тази година. Ако това не стане, казва пред Ройтерс Иглесиас, това ще доведе в Испания "голяма коалиция" и ще бъде продължена "политиката, която ни вкара в катастрофа".

Агенцията пояснява, че Испания има дълг от един трилион евро, равняващ се приблизително на БВП на страната, а само плащанията по лихвите поглъщат една трета от бюджетните разходи.

Споделяне

Още от Европа