Лидерът на Подемос ще е вицепремиер в новото испанско правителство

Пабло Иглесиас

Лидерът на испанската лява радикална партия Подемос Пабло Иглесиас ще бъде вицепремиер в правителството на премиера Педро Санчес, чийто състав ще бъде обявен в неделя, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Иглесиас ще бъде вицепремиерът, натоварен със социалните права и устойчивото развитие. Останалите трима вицепремиери в правителството на Санчес ще бъдат жени, от Социалистическата работническа партия, водена от премиера.

Сегашната вицепремиерка Мария дел Кармен Калво ще запази поста си, като ще бъде натоварена с отношенията с парламента и с опазването на "демократичната памет", свързана с жертвите на Гражданската война и диктатурата на Франко.

Сегашната министърка на икономиката Надя Калвиньо също ще стане вицепремиерка, като ще се занимава с икономическите въпроси и цифровизацията.

Министърката на финансите Мария Хесус Монтеро ще бъде вицепремиерка и говорител на правителството.

Четвъртата вицепремиерка ще бъде министърката на екологичния преход Тереса Рибера.

Освен Иглесиас правителството ще включва още четирима министри от Подемос. Останалите имена от лявата радикална партия са Ирене Монтеро, която ще стане министър на равенството между половете и Йоланда Диас, министър на труда. Алберто Гарсон ще бъде министър на потреблението, а Мануел Кастелс - министър по въпросите на университетите.

Испанската социалистическа работническа партия и Подемос се обединиха, като сформираха първото коалиционно правителство в Испания от възстановяването на демокрацията през 1978 г., отбелязва АП.

Аранча Гонсалес Лая е новият външен министър на Испания, съобщи Франс прес, като цитира канцеларията на премиера социалист Педро Санчес.

Петдесетгодишната Аранча Гонсалес е експерт по международна търговия и от 2005 до 2013 г. оглавяваше канцеларията на тогавашния шеф на Световната търговска организация (СТО) Паскал Лами. От 2013 г. насам тя ръководи Центъра за Международна търговия - обща служба на СТО и ООН, която има задачата да съдейства на компании в развиващи се страни да станат по-конкурентоспособни.

В началото на кариерата си Гонсалес е работила в адвокатска кантора, а после е заемала различни постове в Европейската комисия. От 2002 до 2004 г. е била говорител на Комисията по търговските въпроси.

Гонсалес говори английски, френски, немски, италиански и баски език, и ще оглави министерство, "в което икономическата дипломация ще бъде приоритет", посочва канцеларията на Санчес.

След като в края на 2019 г. предишният външен министър Жозеп Борел стана върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, външното министерство бе временно оглавено от изпълняващата длъжността министър на отбраната Маргарита Роблес Фернандес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?