Лидерът на “Подкрепа”: Съхраняването на етническия мир да се договори на кръгла маса

  Да бъде свикана Национална кръгла маса под егидата на президента Георги Първанов за съхраняването на етническия мир предлага президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев в писмо до държавния глава.

Постъпващите от структурите на синдиката информации за задълбочаваща се ескалация на напрежението между големи групи от трите основни етноса у нас и доказаната ми лична причастност за добри междуетнически взаимоотношения, са сред основанията за предложението, което е лично и не ангажира синдикалната организация.

По думите на синдикалния лидер, опитът за намиране на баланс за участие на различни партии в управлението чрез договаряне на квоти, на какъвто принцип е съставено правителството, се разпростира на далеч по-ниски нива на администрацията и е предпоставка за преминаване от мултиетнически към мултинационален модел, което може да доведе до необратимо разделяне на българското общество.

Според Константин Тренчев никой не е дал ясна формулировка на българския етнически модел, който се крепи на толерантността на етносите, съставляващи този модел, а не на техните лидери.

Форумът трябва да наподобява проведената в началото на 1990 г. политическа кръгла маса, която е успяла да положи основите на българския демократичен преход. Целта на форума е да се потърси цивилизован баланс и хармонизация на междуетническите отношения, “докато не е станало прекалено късно”.

Взривяването на етническия мир, без значение по чия вина, ще зачеркне за мигове всички достижения на демократичния процес от 1989 г. насам и ще обрече изстрадалия български гражданин на допълнителни лишения, разочарования, омраза и европейският проект няма да се състои, пише лидерът на КТ ”Подкрепа”.

Споделяне

Още от България