Лидерът на прокюрдска партия предложи Ердоган да се срещне с лидера на ПКК

Съпредседателят на прокюрдската Партия за мир и демокрация (ПМД) Селяхаттин Демирташ предложи турският премиер Реджеп Тайип Ердоган да се срещне с лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан, съобщи турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз".

Демирташ посочи пред журналисти тази седмица, че Йоджалан иска да се срещне с политици от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Съпредседателят на ПМД изтъкна, че реализирането на среща между турския премиер и лидера на ПКК ще допринесе за напредъка на процеса за мирно разрешаване на кюрдския конфликт, който според него е "в застой".

Нека да ги оставим да се срещнат лице в лице. Убеден съм, че те ще предприемат съвместни стъпки и това ще може да промени много неща. Не смятам, че това е "безумна идея", каза Демирташ.

Съпредседателят на представената в парламента прокюрдска партия не бе включен в състава на делегацията на ПМД, която на 14 октомври се срещна за пореден път с Абдуллах Йоджалан на остров Имралъ, където той изтърпява доживотна присъда затвор.

Министерството на правосъдието отхвърли молбата на Демирташ да бъде част от делегацията заради острите му критики към пакета за демократични реформи, огласен от премиера Ердоган на 30 септември, посочва "Хюриет дейли нюз".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?