Лидерът на проруските сепаратисти в Донецка област загина при експлозия

Русия обвини Украйна за убийството на Александър Захарченко

Александър Захарченко, сн. ЕПА

Командирът на проруските бунтовници в отцепилата се от Украйна Донецка област Александър Захарченко е загинал при експлозия на бомба в кафене в Донецк в петък вечерта, съобщиха световните агенции.
Министерството на външните работи на Русия обвини правителството на Украйна, че стои зад убийството.

”Киевският режим неведнъж е използвал подобни методи за отстраняване на инакомислещите и неудобните. Вместо да изпълнява минските договорености, партията на войната в Киев осъществява терористичен сценарий, задълбочавайки и без това сложната обстановка в региона“, заяви говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова.

Украйна отхвърли всякаква съпричастност на своите специални служби към взрива в Донецк, жертва на който стана Захарченко.

Представители на местната сепаратистка администрация съобщиха, че ръководителят им е загинал при ”терористична атака“, но не дадоха подробности.

Александър Захарченко ръководеше непризнатата Донецка народна република от самото ѝ създаване през 2014 година.

Освен лидера на проруските сепаратисти при атентата в центъра на Донецк вчера е загинал и неговият бодигард, а още 12 души са били ранени, съобщи в събота министърът на здравеопазването на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) Александър Опришченко, цитиран от ТАСС.

Той добави, че петима от пострадалите са настанени в болница без пряка опасност за живота, а на седем е оказана амбулаторна помощ.

Властите в ДНР са задържали няколко заподозрени за убийството, които, според ТАСС, казали, че Киев е причастен към престъплението. По-рано Украинската служба за сигурност отрече да има някакво отношение към атентата в Донецк.

Изпълняващият длъжността лидер на другата проруска самопровъзгласила се Луганска народна република (ЛНР) Леонид Пасечник обяви 3-дневен траур, считано от днес, във връзка с гибелта на Захарченко. А и.д. външният министър на ЛНР Владислав Дейнего заяви, че убийството на лидера на ДНР няма да повлияе на Минските споразумения.

"Мисля, че няма смисъл да се говори за това. Минските споразумения са единственият инструмент за мирно уреждане (на военния конфликт в Източна Украйна), и това, че един (човек) излезе от строя не означава, че движението напред няма да продължи", каза той, цитиран от информационния център на ЛНР.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?