Лидерът на протестите в Армения е официален кандидат за премиер

Никол Пашинян се надява да получи подкрепата на президента

Лидерът на опозицията в Армения Никол Пашинян

Лидерът на арменската опозиция и депутат Никол Пашинян беше официално издигнат от парламентарната коалиция "Елк" за кандидат за поста министър-председател, в навечерието на решаващо гласуване за бъдещето на бившата кавказка съветска република, предаде Франс прес.

Пашинян обяви пред депутатите, че ако бъде одобрен, първата му политическа крачка ще е провеждането на прозрачни и честни парламентарни избори в най-кратки срокове.

Опозиционният лидер каза още, че ако бъде избран, ще бъде "изкоренена корупцията и ще има върховенство на закона".

Пред журналисти Пашинян обеща, че ще се опита да върне Азербайджан към конструктивен диалог по въпроса за Нагорни Карабах. Той добави, че, ако стане премиер, ще повиши отбранителната способност на Армения и ще направи всичко за засилване на армията.

По-рано водачът на вълната от протести, предизвикали изненадващ вакуум във властта в Армения, съобщи, че се е срещнал с новия президент на страната Армен Саркисян и се надява да получи подкрепата му да стана премиер, предаде Асошиейтед прес.

 

Арменският парламент планира във вторник да избере заместник на Серж Саркисян, който подаде оставка миналата седмица след бурни протести срещу избирането му за министър-председател.

 

Пред десетки хиляди привърженици, събрали се в отговор на призива му на площада на Републиката в центъра на столицата Ереван, снощи Пашинян обеща "победа на Кадифената революция" и заяви, че е готов да стане премиер.

 

"На 1 май нашата победа ще бъде официално утвърдена", обеща Пашинян, цитиран от Франс прес.

 

Бившият премиер Карен Карапетян, който беше назначен за изпълняващ длъжността до избирането на нов министър-председател, е от Републиканската партия на Серж Саркисян. Партията разполага с мнозинство в парламента. Неин говорител каза в събота, че тя няма да издига свой кандидат за премиер, но депутатите ѝ ще гласуват анблок.

 

Пред поддръжниците си снощи Пашинян каза, че има подкрепата на три други парламентарно представени партии.

 

Русия следи внимателно кризата в Армения, където има голяма военна база. Пашинян заяви, че Москва няма от какво да се страхува, ако той ще стане премиер.

 

"В близко бъдеще отношенията ни ще се развият и задълбочат, което ще е в национален и правителствен интерес на Армения", добави опозиционният лидер.

 

Междувременно, след медийни публикации, ръководството на ереванския държавен университет съобщи, че е готово да възстанови студентските права на лидера на протестното движение и е съгласно да му бъде издаден диплом за завършено висше образование.

През 1995 г., въпреки отличния си успех, Пашинян е изключен от факултета по журналистика заради отсъствия от лекции без уважителни причини.

Студенти са събрали подписи с искане да бъдат възстановени правата на Пашинян.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?