Лидерът на протестите в "Младост" отива на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ

Лидерът на протестите в "Младост" Десислава Ивнчева

Лидерът на протестиращите в район "Младост" Десислава Иванчева излиза на балотаж срещу кандидата за кмет на ГЕРБ  Мария Илиева на 13 ноември. Това сочат окончателните данни на  Общинската избирателна комисия.

След първия тур на изборите води кандидатът на управляващата партия Мария Илиева събра 12 796 гласа, докато за Иванчева са гласували 8660 души. Разликата между тях е под 8%.

Трети остана кандидатът на БСП о.р. ген. Стефан Стефанов, а четвърта е Людмила Божилова от Реформаторския блок.

Това е безспорен успех за Десислава Иванчева, която заедно с жителите на квартала, успя да спрe поредния строеж в зелени площи, коментира лидерът на "Нормална държава" Георги Кадиев пред Mediapool. Той уточни, че партията му подкрепя Иванчева. Според него това е бъдещото - хората да залагат на кандидати, излъчени от тях, а не спуснати от партийни централи.

Преди изборите Десислава Иванчева заяви пред Mediapool, че има шанс да стигне до балотаж.

На втория тур ще стане ясно дали жителите на квартала ще заложат на партията, която управлява района през последните близо 10 години или ще изберат някой, който не е заложник на никоя политическа партия.

До изборите в "Младост" се стигна заради бурни протести срещу застрояването на поредна градинка в района, довели до оттеглянето на досегашния кмет д-р Цвета Авджиева (ГЕРБ) по настояване на премиера Бойко Борисов. Онова, което вероятно най-силно е повлияло на решението му, е фактът, че пръст в този строеж имаше и зетят на Авджиева.

43-годишната Десислава Иванчева е завършила публична администрация и управлява собствена транспортна фирма. Председател е на инициативния комитет "За Зелен Младост", който събира подписи за свикване на местен референдум срещу строежите в зелени площи, детски площадки, паркове и паркинги в района. Обещава, ако стане кмет, да се допитва до хората в района по всички важни въпроси.

Издигната от ГЕРБ Мария Илиева идва от държавната администрация.Тя е магистър по икономика от Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов и магистър по публично управление от Университета в Лиеж, Белгия. Работила е като одитор в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол и Сметната палата в продължение на 10 години. Била е на ръководни позиции в Комисията по финансов надзор, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори и Националния осигурителен институт, както и шеф на дирекцията по вътрешен одит в Министерството на енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?