Лидерът на руска автономна република е задържан за получаване на подкупи

Александър Соловьов

Задържан е лидерът на руската Удмуртска република (западно от Урал) Александър Соловьов, заподозрян от федералното следствие в получаване на подкупи в размер от 149 милиона рубли от фирми, изпълняващи поръчки за строеж на мостове. Домът му се обискира, съобщи ТАСС, като цитира говорителката на Следствения комитет Светлана Петренко и източник от местните органи на реда.

По случая са образувани две наказателни дела. Заподозреният е доставен в Москва за осъществяване на следствени действия. Следствието планира в най-близко време да повдигне официални обвинения срещу него и да сезира съда, който да избере мярка за неотклонение, информира Петренко.

По данни на следствието през 2014-2016 г. Соловьов е получил от представители на организации, изграждащи мостове през реките Кама и Буй в Удмуртия, парични подкупи общо за 139 милиона рубли и дял в търговска фирма на стойност 2,7 милиона рубли. Срещу това републиканският лидер е трябвало да осигури незабавни плащания за извършваната дейност от федералния и регионалния бюджет, също и отпускане на лицензи за геологически проучвания, за добив на пясък и чакъл.

Соловьов оглавява Удмуртия от септември 2014 г. Преди това е представлявал републиката в руския сенат - Съвета на федерацията, бил е и председател на регионалния парламент.

Споделяне

Още от Свят