Лидерът на СДС даде подкрепа на Борисов

Новият лидер на СДС Пламен Юруков предприе очаквания в последните две години политически ход, който старият лидер Петър Стоянов така и не се престраши да направи. В сряда, пред вратата на кабинета с табела “Кмет на София” в Столична община, той ясно изказа подкрепата си за нов мандат на Бойко Борисов, неформален лидер на ГЕРБ.

“Шансовете да подкрепим г-н Борисов за кмет на София е над 50 процента”, декларира Юруков. Още в четвъртък СДС и ГЕРБ започват изработването на общи листи за районни кметове, общински съветници и програмата за управлението на града през следващия мандат.

По информация на Mediapool СДС ще поиска срещу подкрепа за Борисов поста председател на Столичния общински съвет и 1/3 от общинските съветници до избираемото 33-то място в листите от общо 61 души. Това кореспондира и с обявената цел за запазване позициите на сините в местната власт.

В същото време обаче е в противоречие с други обявени позиции на новия син лидер, който само преди десетина дни заяви, че коалиция с ГЕРБ може да се окаже пагубна за СДС в дългосрочен план. На предстоящите местни избори такова обединение може да даде добри резултати като спечелени места в общинските съвети, но в далечно бъдеще ще попречи за възраждането на СДС, каза Юруков на 22 юли след заседание на НИС във Варна.

На 31 юли, след заседанието на Националния съвет на СДС, което даде свобода на местните структури да решават в какви коалиции да се явяват на местните избори, Юруков избяга от темата “Борисов” и заяви, че не може да застава “пред, зад или отстрани” на който и да е кандидат без санкцията на органите на СДС.

След днешната среща предстоящото решение на СДС - София е по-скоро формален въпрос, защото столичната организация на сините начело с шефа на общинската им група Стефан Иванов е в тясна комбина с кмета. Той вече даде висока оценка за съвместното им партньорство в настоящия общински съвет.

Ходът на Юруков прави невъзможно обявеното от него по-рано приоритетно взаимодействие с ДСБ. Преди дни той се срещна с Иван Костов, след което двамата призоваха за общи кандидатури и общи действия на местните избори. ДСБ обаче има политическо решение да не влиза в коалиции не само с партиите от управляващата коалиция БСП, НДСВ и ДПС, а и с ГЕРБ и “Атака”.

Юруков заяви, че първо трябва да бъде подписано споразумение за общи действия с партията на Иван Костов. Бе признато, че заради коалирането с Борисов, ДСБ трябва да си търси други партньори. 

От своя страна Бойко Борисов избяга от възможността да сключва сделки с БСП – София за осигуряване на относително работещо мнозинство в градския парламент, а и окончателно успя да се легитимира като дясноцентрист. По думите му взаимодействието в столицата най-вероятно ще доведе до общи кандидатури и в “болшинството” от общините заради наличието на общи позиции на местните структури.

Лидерът на ДСБ-София Атанас Атанасов предпочете да не се ангажира с коментар за срещата между Юруков и Борисов. Той съобщи, че ако СДС предпочете ГЕРБ, то ДСБ ще търси други партньори в дясно за представяне на алтернативно управление на това на сегашния кмет и на БСП.

Без изяждане

Бойко Борисов побърза още при първата си среща с Юруков да го успокои по въпроса за евентуалното “изяждане” на СДС от ГЕРБ. Той препоръча “марката СДС” да се запази и да се развива, аплодирайки “енергичността”, с която бизнесменът Юруков е встъпил на поста партиен лидер.

“ГЕРБ не иска да изяде СДС, a точно обратното. На нас СДС ни е необходимо силно и кораво - със стабилен електорат от хора и със стабилни позиции.

Ако ние със СДС не управляваме, просто няма с кого. Ако победим в София, това ще е една обща победа”, заяви Бойко Борисов като добави, че двете формации са единни по въпроса, че “механичното сливане” не е желано от никой.

Юруков обясни своята позиция с термини от военното дело, вероятно защото голяма част от координаторите на ГЕРБ по места са бивши служители на полицията и армията. “Военачалниците не трябва тръгват към новата война със средствата на старата и им трябва много време да се адаптират”, обясни той, като индиректно критикува политика на старото ръководство на СДС, което опита да прави срамежливи десни обединения.

Въпреки това той обясним, че едно от нещата, които разделят двете формации са именно, биографиите на значителна част от координатори по места на ГЕРБ. В СДС имало притеснения, “че всеки служител в милицията е бил преди 1989 година е бил и на подчинение на ДС, а “партийните членове трудно приемали тези неща”. По информация на Mediapool другата точка на конфликт е отношението към президента Първанов.

Борисов обясни, че наличието на тези хора в структурите е заради приоритета “борба с корупцията”.

“Всички на трапезата

Предизборно от ГЕРБ и СДС започнаха да идват силни сигнали, че едва ли не Борисов е работил по плана на “Раковски” 134 за управление на града. Юруков обяви, че с подкрепата на партийната група са постигнати “големи резултати” в разрушаване на “стария модел” на управление в града. Само преди две седмици Юруков бе на мнение, че СДС няма проект за развитие на столицата.

В сряда той декларира, че моделът “всички на трапезата” ще бъде окончателно разрушен през следващия мандат. Не е ясно как ще стане това, след като Борисов е доволен от сегашната група на СДС и нейния шеф Стефан Иванов, известни именно с участието и разпределянето на бордове на общински фирми. СДС изтегли хората си оттам едва през март т.г.

Бойко Борисов обеща през новия мандат тези позиции да са конкурсни. Не е ясно какво му попречи да направи това досега, след като процедурата е в ход от края на 2006 г., но не се изпълнява нито от СОС, нито от фирмите, нито от кметската администрация.  

Няма нищо окончателно преди споразумение, трябва да постигнем споразумение по всички точки. ДСБ ни разделя – твърдата им позиция прави невъзможно дясноцентристката концентрация от партии, които да подкрепят г-н Борисов за следващия мандат, каза Пламен Юруков.

В отговор на въпрос към Борисов дали е решен проблема за връзки на Юруков с ДПС, той дипломатично заяви, че “всяка една партия има право да си избира партньорите”. От своя страна лидерът на СДС напомни, че по време на управлението на неговата партия “в България e нямало никакъв проблем с ДПС”.

Преди ден Юруков съобщи, че ще има протоколна среща и с ръководството на ДПС. Към момента няма информация дали са възможни съвместни действия на СДС и ДПС по места, които, според източници от “Раковски” 134 на са изключени, като се имат предвид близките контакти на обкръжението на Юруков с фигури от антуража на Ахмед Доган.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?