Лидерът на СДС: “Обръчите от фирми” на Доган не са доказани

Лидерът на СДС: “Обръчите от фирми” на Доган не са доказани

Лидерът на СДС Пламен Юруков не смята, че има доказателства за “обръчите от фирми” около ДПС и допусна съвместно явяване на изборите с партията на Ахмед Доган в Кърджали. Тази позиция на новия ешелон на “Раковски” 134 се обосновава и с подкрепата на местната структура в южния град, чийто председател Дора Христова даде добра оценка на досегашния кмет от ДПС Хасан Азис.

“През последните четири години той се справи успешно. Вижте само колко е построено”, заяви тя във вторник пред Mediapool.

Христова похвали и 28-те общински съветници на ДПС. “Преди да се говори за тези измислени инициативни комитети (б.р. за издигане на обща кандидатура срещу ДПС), трябва да се отговори на въпроса защо сегашните общински съветници не са отишли по районите да отчетат свършено от тях. В интерес на истината само ДПС направи това”, разясни Христова.

От “Раковски” 134 потвърдиха, че има голяма вероятност СДС да подкрепи ДПС на местните избори в Кърджали и двете партии да излязат с обща листа. Решението ще бъде взето от местната структура в града, каза лидерът на СДС.

“Обръчите” на ДПС не са доказани, СДС ще е гаранция срещу тях

Пламен Юруков, който оглави синята партия преди месец, се обяви категорично срещу анти-ДПС риториката, която неговата партия, но под ръководството на Петър Стоянов и другите десни в парламента, поддържа в последните години, откакто Доган участва в управлението.

Запитан за “обръчите от фирми” и корупционните проблеми, свързани с участието на ДПС във властта, Юруков заяви пред Mediapool: 

“В Кърджали ние имаме шанс да счупим черупката на еднопартийното управление. Обръчите от фирми са си обръчи от фирми и ние сме против съществуването на тези практики, но ако ние участваме в управлението на Кърджали, ще се превърнем в гаранция, че тези обръчи от фирми няма да се състоят.”

Според него все още никой не е извадил доказателства за съществуването на обръчите от фирми (лидерът на ДПС Ахмед Доган призна публично за такива в телевизионно интервю през 2005 г – б.р.). “А и ДПС имат най-добре подготвените кадри за изработка и кандидатстване за средства по публични проекти”, изтъкна Юруков.

Той се обяви против използването на религията и етноса като средства за правене на политика. В отговор на въпрос дали при положение, че излезе с общи листи с ДПС, СДС няма да се възползва от “изборния туризъм”, срещу който гласува в парламента, лидерът на партия заяви: “СДС си има свои избиратели и те ще гласуват за нас. Ние имаме своя стратегия за развитието на този град. “Изборният туризъм” е лоша практика и ние я заклеймихме, но за нейното пресичане си има други отговорни фактори – наблюдателите и полиция. Те трябва да следят за автобусите”.

Изразената от Юруков позиция за ДПС е в противоречие с резолюцията, приета от последната конференция на СДС, когато той бе избран за лидер. Там е записано: “СДС е категорична опозиция на тройната коалиция, доминирана от БСП. СДС ще защитава националния интерес и правото на българските граждани да се възползват от възможностите, които предлага европейската интеграция; ще се противопоставя на всяко беззаконие и произвол, ще противостои на действията на правителството, които са насочени към заграбване на все повече власт и финансови ресурси съобразно философията и практиката "обръч от фирми".

СДС ще има шеф на общинския съвет

В момента СДС има двама общински съветници в Кърджали. Още преди Юруков да оглави партията, се появиха информациите за топли отношения на обкръжението му с изгонени от СДС бивши функционери като Христо Бисеров и Йордан Цонев, които сега са на водещи позиции в ДПС. За основна връзка между “Раковски” 134 и Ахмед Доган се спряга главният секретар на сините Пламен Радонов.

За новите настроения в СДС говори и фактът, че Дора Христова е член на новоизбрания НИС. Самият Пламен Юруков обяви официално, че ще проведе среща с лидера на ДПС.

Източници на Mediapool от синята централа заявиха, че Христова е в отлични отношения с местното ръководство на ДПС. По всяка вероятност срещу легитимирането на партията на Доган като “антимонополен играч”, СДС ще получи председателството на общинския съвет в Кърджали.

“Ние сме изготвили анализ и програма за развитието на Кърджали за следващите няколко години. Според нас коалиции трябва да се правят на базата на споделени икономически принципи и обща визия за града. СДС категорично няма да участва в някакви измислени етнически сталинградски битки”, заяви Дора Христова пред Mediapool.

По думите ѝ в момента тече процедура по набиране на предложения от районните партийни организации. СДС вече е провел преговори за общи действия с всички десни партии и ДПС.

Христова отхвърли възможността за обща кандидатура срещу ДПС. Също като ГЕРБ, СДС няма по никакъв начин да се съгласи на коалиция със социалистите в Кърджали. Всъщност БСП е единствената политическа сила, “забранена” за коалиции, според решение на Националния съвет на СДС.

Според Христова ходът на ГЕРБ с ранно обявяване на самостоятелна кандидатура в града е “извиване на ръце”. “Стефан Чанев е достоен човек, професионалист, но преди да се издигат кандидати, всички партии в града трябваше да седнат на една маса и да обмислят от какъв кандидат има нужда града”, добави Христова.

Това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов води активна агитация срещу ДПС, няма да попречи той да получи подкрепата на СДС за преизбирането му в София, коментираха за Mediapool от синята централа. Те очакват срещу това СДС да задържи председателския пост на общинския съвет в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?