Лидерът на СДС при премиера за промени в комисията по досиетата

Лидерът на СДС при премиера за промени в комисията по досиетата

Лидерът на СДС Пламен Юруков се срещна в петък с премиера Сергей Станишев. Според официалната информация, повод за визитата на “Дондуков“1 е желанието на сините да вкарат свой представител в Комисията по досиетата. Министър-председателят е “поел ангажимент” да провери дали съществува законова възможност за това, гласи съобщение на правителствената пресслужба.

Комисията по досиетата бе избрана през април т.г. от Народното събрание на базата на приетия по-рано закон и МС няма никакъв ангажимент към нейния състав. СДС се лишиха по своя воля от възможността да имат свой представител в този орган, защото номинираният от тях кандидат Георги Константинов бе отхвърлен от вътрешната комисия заради спорен доклад на спецслужбите за миналото му. В знак на протест срещу необоснованото, според СДС, дисквалифициране на “анархо-комуниста” Константинов, сините отказаха да предложат друга кандидатура.

По всяка вероятност Юруков е представил своето желание на Станишев в качеството му на лидер на БСП, тъй като съставът на комисията на практика бе попълнен на квотен принцип, като решаващо представителство има тройната коалиция. В този контекст по - логично би било да се говори с председателя на Народното събрание Георги Пирински (БСП), но срещата на Юруков със Станишев приключи с новината, че двамата ще се видят още веднъж, след като премиерът направи проверка на закона, към който също няма отношение, тъй като МС не е негов вносител.  

Лидерът на СДС обясни на излизане от правителствената сграда, че партията му вече има 2-3 предложения, но не обясни на какво разчита от БСП.

Депутати коментираха, че не виждат законова възможност за вкарване на нов член в комисията, разсекретяваща архивите на ДС.

“Не си ли дава Юруков сметка какви поразии може да направи? Недоволен ли е от работата на Комисията по досиетата, че ходи да ръчка?”, коментира пред Mediapool депутат от мнозинството.

Народни представители от различни партии коментираха пред Mediapool, че не виждат каквато и да е възможност за преразглеждане на Комисията по досиетата, съставена след месеци на мъки, пазарлъци и скандали. Никоя партия, която е излъчила свои представители, няма да се съгласи да ги оттегли, за да освободи място за СДС. 

Другият евентуален начин е да се ревизира закона за досиетата, за да се увеличи броят на членовете, например. Подобна инициатива би отворила вратичка за прокарване и на други промени в закона, за каквито настояват президентът Първанов, вътрешният министър Петков и външният министър Калфин. Наскоро стана известно, че се оказва масивен натиск върху депутати от БСП да внесат поправки, целящи на практика ново затваряне на досиетата, за да бъдат прикрити дипломати, работили за Държавна сигурност.

Нямаме такива намерения, заявиха източници от СДС. По думите им Юруков бил посъветван да поиска син представител в Комисията по досиетата, за да “излъска имиджа” на партията пред традиционните ѝ избиратели, които били доста разколебани от зиг-загите ту към ДСБ, ту към ГЕРБ, ту към ДПС. На въпрос ще иска ли СДС ревизия на закона за досиетата, представител на партията отговори отрицателно. Според него Станишев можел да реши въпроса, като изтегли за зам.-министър или шеф на агенция някой от представителите на БСП в комисията и така отвори място на СДС. Запитан защо Станишев ще е мотивиран да направи такава услуга на политическия си противник, не бе даден отговор.  

Срещата Юруков – Станишев бе определена от пресслужбата на МС като “опознавателна”. По време на нея Юруков е представил “възгледите на новото ръководство на СДС за участието на партията в политическия и обществен живот на страната”.

Към момента не се е състояла заявената по-рано от Юруков протоколна среща с лидера на ДПС Ахмед Доган, но за сметка на това новото ръководство на “Раковски” 134 направи рязък завой в политиката си към тази партия, обявявайки я за евентуален бъдещ съюзник.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?