Лидерът на СДС спуска на вътрешния министър списък за уволнение на полицейски шефове

Божидар Лукарски. Сн. БГНЕС

Реформаторският блок ще предостави на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов списък с полицейски шефове, които трябва да бъдат махнати от ръководни позиции, за да не пречат на изборите. Това стана ясно в понеделник от позицията, обявена от лидера на СДС Божидар Лукарски.

Реформаторският блок съобщи, че вече се работи за среща с министъра до края на седмицата, за да му се предаде списъка с нарочените за уволнение.

В списъка ще влязат основно директори на областни дирекции на МВР, които са назначени в последния момент от правителството на Пламен Орешарски. "Става дума за списък от имена, назначени да помагат на БСП и ДПС по време на изборите. Те са свързани с определени криминални структури, за които и министър Бакалов знае. Знае се, че те се занимават и с купуване на гласове", обясни Лукарски.

В отговор на въпрос на Mediapool той каза, че Реформаторският блок няма за цел да компрометира служебния вътрешен министър, който е редови член на СДС, като му спуска кадрови задачи.

Лукарски е мнение, че раздаването на списъци с полицаи за уволнение е задължение на реформаторите и когато в РБ имат данни за съмнителни назначения в МВР, то те трябва да ги предоставят на министъра. Реформаторите били сезирани от граждани за полицейските началници.

Примерите, изброени от Лукарски за неудачните назначения на БСП и ДПС, се ограничиха само до пловдивската полиция.

Тамошният областен полицейски шеф Пламен Узунов беше назначен в края на миналата година и не влиза в графата "назначени в последния момент".

"В списъка може и да има хора на ГЕРБ", каза Лукарски в отговор на въпрос дали им пречат само хората на БСП и ДПС във вътрешното министерство. Той допълни, че списъкът още се подрежда.

"Министър Бакалов вече представи своите мерки срещу изборните престъпления, които са хубави, но ние искаме те да не остават само добри пожелания", мотивира се лидерът на СДС.

"Остана един списък с имена и ще помолим министър Бакалов да вземе отношение по този въпрос и наистина влиянието на тези хора чрез техните кадрови промени да бъде максимално ограничен", каза Лукарски.

По-рано през деня Йордан Бакалов увери пред бТВ, че МВР ще засили мерките срещу купуването на гласове. Той декларира, че е разпоредил на полицаите "да няма прошка към никого".

"Ще поканя шефовете на щабовете на политическите партии и ще им препоръчам да "зашият джобовете" на хората, които са тръгнали да купуват гласове – не ме интересуват политическите цветове", каза Бакалов.

Той допълни, че от МВР са подготвили някои "някои изненади и затягане на мерките" срещу наблюдателите, за да не се повтарят картините от предходни няколко вота.

Вътрешният министър каза, че се извършват проверки на хората, за които има съмнения или сигнали, че организират купуване на гласове и ще бъде направено всичко възможно те да бъдат спрени. "Първото ми разпореждане беше да се проверят всички регистрирани за такива случаи лица от 2009 г. насам", каза Бакалов.

Споделяне

Още по темата

Още от България