Лидерът на СДС трябва да е пръв между равни

Г-н Димитров, Вие сте председател на комисията за изменения на устава на СДС, чиято дейност много се коментира напоследък. Какво е основното в измененията?

Първо искам да изразя раздразнението си от начина, по който се представят бъдещите изменения, включително от Вашето издание. Човек би си помислил, че някой иска да налее масло в огъня. Не е вярно, че се предлага депутатите да не участват в Националния съвет (НС) по право. Това е абсурдно. Предлага се в качеството си на членове на НС по право те да могат да се кандидатират за пряк избор в НИС. Това би трябвало да получи най-голямо одобрение тъкмо от депутатите. Превратно се представя реформата на клубовете. Като че ли съзнателно се утежнява или обезценява предложението само бившите председатели, премиери (те за сега съвпадат) и президенти, които са членове на СДС, да участват в НИС. Предложенията имат за цел да обединяват, а не да разединяват. Оставам с усещането, че на всички много им се иска СДС да се изпокара и разцепи. Надявам се, че това няма да стане. Вярвам, че всичките ми съмишленици разбират колко абсурдно е да се назоваваш с някаква титла в нещо, което е загубило силата си. Затова вярвам, че конференцията ще премине разумно.

Чуват се гласове тя да откаже да гласува изменения в устава. Какво ще стане тогава?

Това също би било абсурд. Никой не спори, че СДС е в криза. Който иска нищичко да не се променя, иска кризата да продължи. Основните насоки за това, което трябва да се промени, се обсъждат от две години и не е нужно хората да повторят тези обсъждания организирано на партийни събрания, за да имат мнение. Тези "обсъждания" ми напомнят за друго време , затова и "обсъденият" ни устав е такъв.

Какви са основните насоки в предлаганите от Вас изменения?

Не е редно да коментираме нещо, което комисията още не е приела, а аз очаквам да има дебати и на самата конференция. В крайна сметка тя трябва да реши окончателно. Но важното е да се дадат достатъчно гаранции, че членовете на СДС ще са съмишленици, а не поданици на партията и че председателят няма да бъде господар или командир, а пръв между равни, за да могат край него свободно да виреят и да се изявяват новите кадри на партията, та когато настъпи моментът, да могат достойно да поемат нови отговорности.

Споделяне

Още от България