Лидерът на СДС успокоява вътрешната съпротива срещу коалицията

Лидерът на СДС успокоява вътрешната съпротива срещу коалицията

Лидерът на СДС Мартин Димитров се опитва да потуши съпротивата на свои съпартийци срещу коалицията с ДСБ като ги убеждава, че няма "тайни клаузи" за "подялба на власт" в споразумението, каквито обвинения идват от бившия син лидер Пламен Юруков и ръководството на СДС - София.

В сряда вечер той отиде на заседание на столичната организация, откъдето бяха отправени призиви за оставката му, но на самата среща такива искания не са отправени.

За сметка на това общинският съветник от СДС в София Николай Желев бе принуден "доброволно" да си подаде оставката като член на Националния съвет на партията, тъй като миналата седмица е гласувал "за" коалицията с ДСБ. Така той е прегазил решението на СДС – София против коалицията, ако в листите участва лидерът на ДСБ Иван Костов.

В четвъртък Обединеният предизборен национален щаб на двете партии публикува разпределението на водачите в общите списъци. Начело на листата за Европейски парламент ще е представител на СДС, второто място ще е на ДСБ.

ДСБ ще излъчи водачи на листи за изборите за народни представители в два от трите многомандатни района в София, както и във Варна. СДС ще има водач в един столичен район, както и в София – област, а също и на листите в Пловдив и Бургас.

За изборите за Народно събрание СДС ще излъчи водачи на листите за областите Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Монтана, Плевен, Разград, Русе, 24-и МИР София, Сливен, Търговище, Ямбол, както и София - окръг, Пловдив - град, Пловдив - окръг. Кандидат на ДСБ ще води листата за областите Варна, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Силистра, Смолян, 23-и и 25-и МИР София, Стара Загора, Хасково, Шумен.

От предизборния щаб заявиха, че разпределението е отворено и за бъдещите коалиционни партньори.

Това решение на предизборния щаб подлежи на одобрение от Националния съвет на СДС и ръководството на ДСБ.

Според предварителна информация водач на евролистата ще е бившият външен министър и бивш лидер на СДС Надежда Михайлова. Пловдивски медии съобщават, че председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов и на предстоящите избори ще оглави листата на Пловдив-област, докато лидерът на партията Мартин Димитров ще начело в Пловдив- град.

Все още не е ясно как ще се развие интригата с водещото място, което СДС ще има в 24 -ти район в София. Логично е като лидер на партията и член на областното ръководство на СДС начело на тази листа да е Мартин Димитров. От столичната партийна организация обаче го притискат да се откаже.

Областният лидер на СДС във Варна – депутатът Димитър Димитров вече каза, че ще искат промяна на договрката, тъй като са против водачът на тяхната листа да е от ДСБ.

В четвъртък Мартин Димитров замина за Варна, където ще се опита да успокои страстите.

Снощи пред софийската организация той е дал разяснения за т.нар. "тайно споразумение с ДСБ" и разяснил, че такова споразумение няма, а предизборните щабове на двете партии са обсъждали принципите за подредба на листите. Според идеята подредбата може да се направи съобразно изборните резултати от предишните избори за Европарламент и в районите, където съответният кандидат се е представил по-добре, от неговата партия да бъде издигнат водач на листата.

Нито едно име, нито една позиция в проектолистата както за евроизборите, така и за национален парламент, няма да минат без одобрението на националното ръководство на СДС, е обещал Димитров. Ще бъде гласувано както числовото разпределение на местата в листите между двете партии, така и подредбата.

Резкият тон на ръководството на СДС в София бе притъпен в сряда, след като Мартин Димитров, завърнал се от срещата на десните в Каденабия, докато тук в негово отсъствие се сипеха обвинения по негов адрес, заяви, че коалицията е объркала "много сметки" и "кукловодите ще са все по-недоволни".

Споделяне

Още по темата

Още от България