Лидерът на Северна Корея получил писмо от Тръмп за рождения си ден

Пхенян няма намерение да се отказва от ядрените си съоръжения срещу частично облекчаване на санкциите

Лидерът на Северна Корея получил писмо от Тръмп за рождения си ден

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е получил писмо с поздравления за рождения си ден от американския президент Доналд Тръмп.

Личните им отношения обаче не са достатъчни за подновяване на преговорите. Това се казва в изявление, публикувано от държавната севернокорейска агенция КЦТА и цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Рождената дата на лидера на Северна Корея официално не е известна. Смята се, че Ким Чен-ун е роден на 8 януари и е навършил 36 години.

Макар Ким лично да харесва Тръмп, той няма да ръководи страната си въз основа на лични чувства, посочва в изявлението съветникът в севернокорейското министерство на външните работи Ким Ке-гуан.

Според него въпреки че Ким Чен-ун има добри лични чувства към Тръмп, те са, в истинския смисъл на думата, лични.

Бяхме измамени от САЩ, водейки диалог с тях над година и половина, а това беше загуба на време за нас, допълва Ким Ке-гуан.

Северна Корея няма да обсъжда предложения, като направените от Тръмп на последната среща на върха с Ким Чен-ун в Ханой през февруари 2019 година, отбелязва още съветникът.

Той допълва, че Пхенян няма да се откаже от ядрени съоръжения срещу частично облекчаване на санкциите и ще се върна на масата за преговори, когато САЩ направят отстъпки.

Освен това Ким Ке-гуан предупреждава Южна Корея да не се бърка в отношенията между САЩ и Северна Корея.

В петък южнокорейски представител каза, че Тръмп е помолил южнокорейците да предадат поздравления за рожден ден на севернокорейския лидер.

Северна Корея вече беше получила директно писмо с поздравления от Тръмп, заявява Ким Ке-гуан.

Изглежда южнокорейските власти не знаят, че съществуват специални канали за връзка между висшите ръководители на Корейската народнодемократична република (КНДР) и САЩ, допълва съветникът.

Според него подобни "несериозни" действия на Сеул показват, че Южна Корея не оставя надежда да "играе ролята на посредник" в диалога между КНДР и САЩ.

"По-добре е южнокорейските власти да не се утешават с несбъднати мечти, че ще се върнем към диалога от благодарност за поздравленията за рождения ден", обобщи съветникът на външното министерство на Пхенян.

Ким Чен-ун и Доналд Тръмп на срещата на 30 юни 2019 г. в демилитаризираната зона "Панминджон" между двете корейски държави. Тогава двамата се договориха да възобновят консултациите на работно ниво относно денуклеаризацията, които бяха прекратени след неуспешното приключване на срещата на върха в Ханой през февруари 2019 г.

В съответствие с това споразумение на 5 октомври 2019 г. представители на САЩ и Северна Корея се срещнаха в Стокхолм, за да обсъдят перспективите за нормализиране на двустранните отношения. До възстановяване на диалог между Вашингтон и Пхенян обаче не се стигна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?