Лидерът на Шин Фен не бе поканен от Буш на празника на Свети Патрик

Президентът на САЩ Джордж Буш ще отбележи празника на Св. Патрик тази година, без да покани лидера на Шин фейн - Джери Адамс или други лидери на северноирландските политически партии, предаде в събота Ройтерс, цитирайки високопоставен представител на администрацията.

Белия дом разпространи в петък съобщение, че Буш ще посрещне министър-председателя на Ирландия Бърти Ахърн на традиционната "церемония на детелините" на 17 март. В нея се "чества сърдечното приятелство между нашата страна и важния принос за нея от американците от ирландски поризход", подчертава комюникето.

На празника на светеца, покровител на ирландците, премиерът Ахърн ще връчи на президента на САЩ ваза с традиционния букет детелини - яркозеления символ на Ирландия.

Срещата в Овалния кабинет ще бъде последвана от прием за "лидери на северноирландското гражданско общество, които работят за мира и толерантността", се казва в съобщението на Белия дом.

В него не се споменава за лидери на северноирландските политически партии, които участваха в церемониите през последните години, отбелязва Ройтерс.

Анонимният представител на администрацията уточнил пред Ройтерс, че Белият дом решил да не кани лидерите, включително Адамс, защото е "разочарован от провала на северноирландските политически партии да постигнат споразумение".

Според американски източници Адамс, макар да не е поканен в Белия дом, искал да посети Вашингтон, за да се срещне с членове на Конгреса, предаде още Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят