Лидерът на сирийската опозиция поиска признание и пари от Европа

Лидерът на новата коалиция на сирийската опозиция Муаз ал Хатиб каза, че иска тя да получи признание и финансова помощ от Европа, което според него би ѝ позволило да действа като правителство и да се сдобие с оръжия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА във вторник.

"Призовавам европейските държави политически да признаят коалицията за легитимния представител на сирийския народ и да ѝ предоставят финансова подкрепа", заяви Хатиб в телефонно интервю за Ройтерс.

"Когато получим политическото признание, това ще даде възможност на коалицията да действа като правителство и следователно да се сдобие с оръжия, и това ще реши проблемите ни", каза той.

Великобритания и Франция обаче изглежда поставят нови условия за признаване на новата коалиция за временно правителство, което да поеме властта при евентуално падане на режима на сирийския президент Башар ал Асад.

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан заяви, че още е рано да се даде пълно признание на новата коалиция, тъй като според него тя първо трябва да обедини под свое ръководство въоръжените бунтовнически фракции в Сирия.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг също каза, че е нужно да се направи повече за спечелване на подкрепа в Сирия, преди Лондон да признае коалицията.

Сирийската опозиция се надяваше, че със създаването на новата коалиция ще се разчисти пътят към получаване на оръжия отвън, но западните страни се страхуват, че оръжията може да попаднат в ръцете на ислямистки бойци. Западът също така е разтревожен и от съобщенията за зверства, извършвани от бунтовниците.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?