Лидерът на талибаните отхвърли предложението на властите за примирие

Лидерът на талибаните отхвърли предложението на властите за примирие

Лидерът на талибаните Хайбатула Ахунзада отхвърли предложението на афганистанското правителство за примирие с талибаните за срок от три месеца, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на говорителя на талибаните в Туитър. 

По думите му Ахунзада е решил да не обявява примирие и е заявил, че борбата с правителството ще продължи. 
 
Вчера афганистанският президент Ашраф Гани обяви, че ще бъде въведено временно прекратяване на огъня с талибаните за срок от три месеца. 
 
Той добави, че примирието ще влезе в сила само, ако талибаните отговорят по същия начин. 
 
Русия от своя страна обяви, че подготвя международна среща за Афганистан на 4 септември и покани и талибаните да участват в нея, предаде Франс прес.
 
"Планираме я за 4 септември", заяви специалният представител на руския президент за Афганистан Замир Кабулов пред агенция Интерфакс. 
 
Той потвърди, че талибаните също са поканени на срещата, която според него се вписва в "усилията за започване на процес на национално помирение в Афганистан".
 
Кабулов оцени позитивно вчерашното предложение за тримесечно прекратяване на огъня, направено от афганистанския президент Ашраф Гани. Специалният представител на руския президент изрази надежда, че и талибаните ще реагират по позитивен начин.
 
Вчера Гани обяви тримесечно прекратяване на огъня с талибаните, което започва днес. То ще продължи до рождения ден на пророка Мохамед, който се отбелязва на 21 ноември, но при условие, че и талибаните го спазват, уточни президентът. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?