Лидерът на управляващата левица в Румъния обвини президента Йоханис в измяна

Ливиу Драгня

Лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня заяви, че президентът Клаус Йоханис е извършил измяна, като е поставил под въпрос готовността на Румъния да поеме ротационното председателство на Европейския съюз от 1 януари, предаде Асошиейтед прес.

В 90-минутна реч на партиен форум Драгня поиска правителството да даде амнистия на хиляди хора, които според него са несправедливо хвърлени в затвора от прокурорите за борба с корупцията.

Драгня, смятан за фактическия ръководител на румънското правителство, не може да бъде министър-председател заради присъда за изборни измами. Срещу него се водят и две други дела за корупция.

Драгня обвини Брюксел в дискриминационно отношение към Румъния, предаде Франс прес. "Румъния никога няма да приеме да бъде третирана като второкласна страна. Ние обичаме лидерите на ЕС, уважаваме ги, но искаме да имаме право на собствено мнение", добави той.

Драгня упреква Брюксел, че поддържа механизма за стриктно наблюдение на правосъдието, установен при приемането на Румъния в ЕС през 2007 г., и уверява, че други страни са много по-корумпирани, но въпреки това не са критикувани.

Министър-председателката Виорика Дънчила, която е приближена на Драгня, призова социалдемократите да не търпят повече атаките от Брюксел, които според нея се обясняват единствено с факта, че Румъния е източноевропейска страна. "Аз съм убедена проевропейка, но настоявам страната ми да бъде уважавана", каза Дънчила и получи аплодисменти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа