Лидерът на управляващата партия в Кипър заплаши с излизане на страната от еврозоната

Политическа буря предизвика изказване на лидера на управляващата партия в Кипър АКЕЛ Андрос Киприану за възможно излизане на страната от еврозоната, съобщава кипърските гръцки медии, цитирани от БТА в неделя.

В интервю за интернет издание Киприану заяви, че ако кредиторите наложат на Никозия непосилни мерки в замяна на исканата международна финансова помощ, сериозно трябва да се обмисли въпросът за излизане на страната от еврозоната.

Опозиционните политически сили на острова реагираха остро, съобщава електронното изданеи на в. "Филелефтерос". Те определиха подобни изказвания като опасни и катастрофални в момент, в който предстоят преговори с Тройката за кредитното споразумение и Кипър е ротационен председател на Европейския съюз. Опозицията обвини управляващата партия, че задълбочава несигурността в страната и срива доверието на кипърските граждани и чуждестранните инвеститори.

Партиите смятат, че изразената позиция на Киприану обслужва партийни интереси и е опит да се раздели обществото. Под заглавие "Флитруват с катастрофата" в. "Алития" пише, че изказването за възможното излизане на Кипър от еврозоната излага икономиката на опасност и създава спънки пред кипърското председателство на ЕС.

Кипър очаква да започна преговори за международна финансова помощ с Тройката международни кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд в началото на октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?