Лидерът на ВМРО няма как да е в листа на Синята коалиция

Лидерът на ВМРО няма как да е в листа на Синята коалиция

Лидерите на Синята коалиция потвърдиха в петък за преговори с ВМРО, но заявиха, че няма как лидерът на партията Красимир Каракачанов да бъде издигнат в тяхна листа.

Позицията на националното ръководство на ДСБ е ВМРО да приеме всички, без изключение, принципи, залегнали в споразумението със СДС. Това е твърдото ни условие, подчерта Костов, визирайки решението да не се допуска участие на кандидати, които са сътрудничили на бившата Държавна сигурност.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, за когото се говореше, че желае да оглави листата на сините в Русе, бе обявен от Комисията по досиетата като агент на ДС.

Синята коалиция открива кампанията си с DJ-парти

Синята коалиция ще открие кампанията си за парламентарните избори в събота (13 юни), 17 ч., с DJ-парти на моста на НДК. Там ще бъде показана и фотоизложба "Синята идея" с фотографии, отразяващи 20-годишната история на демокрацията в България, съобщиха от щаба на коалицията.

На изборите на Народно събрание Синята коалиция ще се яви с бюлетина номер 19.

В петък Синята коалиция подписа споразумение за подкрепа с Българска нова демокрация (БНД)- партията, която се формира около депутатите, напуснали НДСВ.

БНД няма да участва в пропорционалните листи на коалицията, но ще предприемат общи действия със сините за мажоритарни кандидати, заяви съпредседателят на коалицията и лидер на СДС Мартин Димитров.

Той посочи, че там ще бъде голямата битка за дясно управление, защото там е рискът дали ще има или не дясно правителство.

Винаги сме настоявали да вървим заедно, защото ценим познанията и професионализма на БНД, каза Иван Костов. БНД подкрепя идеите, принципите и целите за реализиране на дясноцентристко управление, посочи лидерът на партията Николай Свинаров.

Междувременно стана известно, че Иван Костов ще води листата на коалицията и ще бъде мажоритарен кандидат в 23-ти избирателен район в София, а Мартин Димитров ще води листата и ще е мажоритарно издигнат кандидат в 24-ти МИР.

Ново напрежение в СДС

По повод споровете в партията му за водача на листата в 24-ти МИР – място, за което се бореше Иван Сотиров - Мартин Димитров каза, че когато се подреждат листите, винаги има емоции, но те отшумяват. Битката на лидерите ще се проведе в София, каза още Димитров.

В същото време обаче лидерът на СДС-София Борислав Бориславов обяви, че в събота непосредствено преди регистрацията на листите, трябва да има заседание на Националния съвет на партията. Според него най-висшия орган на партията трябва да одобри мажоритарните кандидати и разместването на листата за 24-ти МИР-София. Самият Бориславов е засегнат от решението Мартин Димитров да води пропорционалната листа в този район, защо се измества на почти неизбираема позиция.

Председателят на градската структура допълни, че ако НС не бъде свикан, то уставът на СДС ще бъде нарушен от партийния лидер.

Споделяне

Още по темата

Още от ИЗБОРИ 2009

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?