Лидерът Станишев няма да се пробва мажоритарно

Лидерът Станишев няма да се пробва мажоритарно

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев най-вероятно няма да се пробва като мажоритарен кандидат на предстоящите парламентарни избори, въпреки че води лидерски тип предизборна кампания, а партията му си приписва като огромна заслуга въвеждането на "мажоритарния елемент".

Областните партийни събрания все още не са излъчили номинации, но представители от ръководството на БСП казаха пред Mediapool, че Станишев няма желание да се кандидатира мажоритарно, още повече, че вече е решено да води две пропорционални листи – едната софийска и варненската.

По-рано се обсъждаха варианти за издигането му като мажоритарен кандидат в София или Кърджали, където би се изправил срещу коалиционния си партньор Ахмед Доган в традиционния електорален "бастион" на ДПС.

Най-голямата организация на БСП, софийската, ще заседава в понеделник. Засега е ясно, че за 23-ти район единственият сигурен кандидат е бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев. Бившият финансов министър и банкер Стоян Александров също е сред евентуалните "самостоятелни" играчи на парламентарния вот.

Мнозина социалисти неофициално вече изразиха мнение, че Станишев също трябва да се "пробва" мажоритарно. Някои дори не изключват на областното събрание в София той да получи такава номинация, но едва ли ще се стигне до реална кандидатура.

В друг голям град - Пловдив, за мажоритарни претенденти са спрягани доктор Илия Баташки, който вече бе депутат в 38-то НС, лекарят Георги Йорданов, както и зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов. За Пловдив-област пък са обсъждани настоящият депутат Пламен Славов и областният управител Тодор Петков.

Докторът от Велико Търново Драгош Методиев, който е на по-задни позиции в евролистата на БСП, също е сочен като евентуален мажоритарен кандидат от града. За Смолян също бил обсъждан доктор - Петър Беров. В петък областното събрание в Силистра пък е номинирало за мажоритарен кандидат областния управител Светлана Великова.

В Стара Загора за възможни мажоритарни кандидати са сочени настоящите депутати Петър Мръцков и Трифон Митев.

Според представители на ръководството на левицата световният шампион по гимнастика Йордан Йовчев все още не е дал отговор дали ще се кандидатира като мажоритарен във Варна. За там е обсъждан още и проф. Андрей Пантев.

Последната дума за кандидатурите ще е на "Позитано" 20, като очакванията са ръководството да не се съобрази изцяло с решенията на областните събрания.

"Станишев също води свои разговори с различни хора, но повечето от нас се държат настрани и само съвсем тесен кръг знаят повече по въпроса", коментират пред Mediapool депутати от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от ИЗБОРИ 2009

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?