Лидери на развиващи се страни източват по $40 млрд. годишно

Лидери на развиващи се страни източват по $40 млрд. годишно

ООН съвместно със Световната банка предприе инициатива да върне на развиващите се страни парите, които са били откраднати от техните лидери, огласявайки в понеделник късно вечерта в централата си списък на най-корумпираните световни лидери. Начело е бившият президент на Индонезия, вече покойник, Хаджи Мохамед Сурахто, предадоха световните агенции. Според банката той е получил незаконно от 15 до 35 млрд. долара по време на управлението си от 1967 г. до 1989 г.

Втори е екс държавният глава на Филипините Фердинанд Маркос, който също не е жив. Той е откраднал от хазната близо 10 млрд. долара в периода 1972-1986 г. Пет милиарда долара си присвоил последният диктатор на Конго Мобуто Сесе Секо. Бившият лидер на Югославия Слободан Милошевич (също покойник), според експертите, е взел около 1 млрд. долара за времето от 1989 до 200 г..

В първата десетка в списъка на най-корумпираните световни лидери на международната финансова институция е и радващият се на добро здраве бивш премиер на Украйна Павел Лазаренко. Според данни на Световната банка за две години на този пост - от 1996 до 1997 г., той е откраднал близо 200 млн. долара, които се равняват на близо 0,4 на сто от брутния вътрешен продукт на Украйна.

В момента Лазаренко се намира в американски затвор, където от миналия август излежава деветгодишна присъда за мошеничество и пране на 200 млн. долара в периода 1994-1999 г.

В корупционния списък попадат също семейство Самоса в Никарагуа, ръководителят на Хаити Дювал, бившите президенти на Южен Виетнам и на Перу Нгуен Ван Тхиеу и Алберто Фухимори, както и бившия премиер на Пакистан Беназир Бхуто, както и иракският лидер Саддам Хюсейн, който бе обесен след издадена смъртна присъда. Всички те в ралични години са присвоявали десетки и стотици милиони долари.

По данни на ООН годишният обем на незаконните средство, получени от корупция и отклонявани от данъци, възлиза между 1 и 1.6  трилиона долара.

Само от развиващите се страни годишно са изтичали по 40 млрд. долара мръсни пари годишно, сочат данни, оповестени от президента на Световната банка Робърт зелик.

ООН и Световната банка призоваха развиващите се страни да засилят контрола върху финансовите потоци, а развитите страни – да не съхраняват средства, получени по незаконен начин, и да не дават убежище на политици, които са обвинени в корупция.

Ръководителят на Управлението за наркотиците и престъпността на ООН Антонио Мариа Коста отбеляза, че ще бъдат огласявани и активите, получени по престъпен начин, и на това няма да попречи дори принципът за банковата тайна. Той призова властите на развиващите се страни да се заемат с връщането на откраднатите пари, за да бъдат те инвестирани в социални програми като образованието и медицината, предаде Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?