Лидери от 83 държави участваха във възпоменателната церемония за Първата световна война

Момент от възпоменателната церемония в лиеж

Държавни и правителствени лидери от 83 държави участваха във възпоменателната церемония по повод началото на Първата световна война в белгийския град Лиеж, предаде Франс прес. Сред присъстващите бяха кралят на Белгия Филип и испанският крал Фелипе, президентите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Йоахим Гаук, херцогът на Кеймбридж принц Уилям и съпругата му Кейт, българският президент Росен Плевнелиев и др.

Честването е символично организирано на територията на неутралната по времето на Първата световна война Белгия, която на 4 август бива прегазена от германската инвазия, в резултат на което и Великобритания, последната от великите сили в Европа, останала до момента извън конфликта, се включва във войната.

В изказването си на церемонията белгийският крал Филип посочи, че трябва да бъде ценен днешният мир в Европа. Белгийският премиер Елио ди Рупо подчерта от своя страна, че за изграждането на мира в Европа са били необходими десетилетия, но за развалянето му може да е необходимо много по-малко време. Според Ди Рупо последните кризи в Европейския съюз и успехът на радикалните партии показват колко е крехък мирът в Европа.

Френският президент Франсоа Оланд спомена сегашната криза в Украйна и конфликтите в Сирия и Ирак и призова не само да се помнят трагичните събития от миналото, но и да се поемат отговорностите, произтичащи от съвременните предизвикателства.

Херцогът на Кеймбридж принц Уилям, който представляваше Великобритания и Общността на нациите, също спомена Украйна и посочи, че нестабилността продължава да се разпространява в Европа. След церемонията в Лиеж, Уилям се отправи със съпругата си Кейт към Монс, където във военното гробище "Сен Симфориан" са гробовете на първия и последния британски войник, загинали през Първата световна война.

Германският президент Йоахим Гаук апелира да бъдат извлечени поуки от уроците на миналото и подчерта, че днес в Европа правото на силата е отстъпило място на силата на правото.

Лиеж беше поставен под засилена охрана от 650 полицаи, а заради мерките за сигурност гражданите и туристите трябваше да наблюдават възпоменателната церемония не на живо, а на големи екрани.

Кулминация на церемонията бяха 6000 разноцветни балона, които се издигнаха в небето над Лиеж под звуците на 12 оръдейни залпа, символизиращи 12-те разрушени до основи форта, защитаващи Лиеж и 12-то пехотно поделение на белгийската кралска пехота, отбранявало града от германците. Обсадата на Лиеж има важно значение за развитието на Първата световна война, тъй като забавя германската армия по пътя ѝ към Франция.

Докато траеха оръдейните салюти, белгийският крал Филип постави пред паметника на загиналите съюзнически войници в Лиеж венец цветя с табелка с флаговете на всички държави членки на Европейския съюз.

Споделяне

Още от Свят