Лидерите на 15 страни от ЕС ще обсъдят кохезионната политика

Държавните и правителствени ръководители на 15 страни от Европейския съюз, сред които и България се събират във вторник в Европейския парламент в Брюксел на среща, чиято цел е да подкрепи активната и силна кохезионна политика в бъдеще. Проявата съвпада със заключителните дискусии по дългосрочния бюджет на Евросъюза. 


Парите за инфраструктура, околна среда, предприемачество, социална политика и наука и технологии да не бъдат намалявани - ще пледират лидерите на страните, за които средствата от еврофондовете са ключов двигател на растежа. Сред тях са повечето централно и източноевропейски държави, както и страни - модели за успеха на кохезионната политика, като Испания и Португалия. 

Домакин на тази среща ще е председателят на Европарламента Мартин Шулц. В нея ще участват още председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и лидери на европейските организации на синдикатите, работодателите и малкия и средния бизнес. 

Очаква се всички те да аргументират позициите си колко важна е политиката на сближаване за по-бедните региони и да отправят призив тя да не бъде жертвана при евентуални съкращения на дългосрочния евробюджет за периода от 2014-а до 2020-а година. 

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?