Лидерите на АНА излязоха от шинела на Али Ахмети

Фронтът за народно обединение на албанците, който функционира като политическа организация на АНА, бързо създаде клонове в Италия, Германия, Словения, Швейцария и в Австрия, за да се съберат пари за продължаване на борбата за "Велика Албания". "Дневник" научава, че в платформата на фронта се казва, че тази организация няма да се откаже от прилагането на методите на тероризма, насочен главно към държавните институции.

Поради това, както става известно, лидерите на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети и Гзим Острени и министрите от тази партия се появяват на обществени места само под силна охрана.

Кои са всъщност лидерите на Албанската национална армия /АНА/ и на Фронта за народно обединение на албанците, който носи съкратеното име ФБКШ?

Политически секретар на Фронта е известният Албан Вьоса. Засега много по-известен е неговият колега Валдет Вардари, лидер на АНА, който в последно време често дава интервюта, говорейки за пролетна офанзива. Фадил Адили, под прякор Валдет Вардари, е от Кичево. Той е бивш близък сътрудник на Али Ахмети. Адили дълго време живее и работи в Швейцария, където заедно с Ахмети и Фазли Велиу членува в Движението за независимо Косово.

Според разузнавателни източници от Косово става въпрос за хора, които са недоволни от политиката на ДСИ. Вардари вече е ангажирал инструктори от бившата разузнавателна служба на Албания. Всички тези групи от недоволни от развръзката на войните в Македония и в Косово днес получават открита политическа подкрепа от много политически партии в Косово, но и от Демократичната партия на албанците в Македония.

Източници от разузнаването на КейФОР в Косово все още разглеждат историята на тази засилена дейност на отцепилите се военни групировки в Косово, Южна Сърбия и Македония. Две теории са в обръщение - предизвикването на нестабилност в региона заради независимостта на Косово или създаването на нестабилност заради по-лесното действие на терена на криминални структури.

Истинският отговор за дългосрочните планове на тези опасни екстремисти трябва да се потърси в техните все по-чести интервюта в албанския печат. Така например Албан Вьоса в интервю за списанието на албански език "Левизия" /Движение/, което се издава в Македония, казва:

"Бившата югославска република Македония няма условия, за да бъде държава. Тази страна не отговаря на политическите, националните, историческите и традиционните стандарти. БЮРМ няма име, език, национални символи. Това са сериозни проблеми, които властта се опитва да потули и допълни с брутални методи, малтретиране и геноцид срещу албанците, които от векове обитават страната".

Коментирайки Охридското споразумение Вьоса добавя, че то е с кратък живот и изобщо не изпълнява исканията на албанския народ.

Политическият секретар на ФБКШ обяснява, че с албанските партии в Македония ги обединява само идеята за създаване на "Велика Албания".

Макар всички политически албански партии да имат своите характеристики, те трябва да сътрудничат с нас за осъществяването на крайната идея. Нас не ни интересува коя албанска партия е на власт, дали това е Демократичният съюз за интеграция или Демократичната партия на албанците, тъй като БЮРМ е изкуствено творение, за което смятаме, че не трябва да съществува, казва Вьоса.

В интервю за излизащия на албански език вестник Факти, поместено в сайта на АНА, Вардари обяснява, че никой в тази страна не иска война, а особено албанският народ. Той казва обаче:

"Войната все пак ни се наложи заради ситуацията в Косово, където албанският народ е поробен и трябва да се освободи. Същото е и с албанците в БЮРМ. С нашата дейност премахваме страха от албанците. Ние само искаме да се предотвратят кръвопролитията и целият албански народ да се съедини в една Велика Албания", заяви Вардари.

За пораженията на албанските дипломати в Косово и Македония , Вардари каза, че ще сваля такива политици.

Ако албанските политици не са убедени в идеята за Велика Албания и ако не защитават албанската кауза, те не са в състояние да успеят и ще се провалят. Неуспехите в Косово няма да се появят и в БЮРМ. Ние няма да чакаме в БЮРМ да се променят "конете на файтона", да падне Ахмети и на власт да дойде някой подобен, заяви Вардари.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани