Лидерите на двете Кореи на историческа среща

Лидерите на двете Кореи на историческа среща

Севернокорейският лидер Ким Чен-ир посрещна в Пхенян във вторник президента на Южна Корея Но Му-хен. Срещата бе оценена от анализаторите като историческа. Телевизионните предавания показаха как двамата си стискат ръцете преди да започнат техните тридневни разговори в столицата на Северна Корея.

Това е едва втората среща на такова ниво от времето на Корейската война. Официално примирие след нея така и не е подписано и двете страни оттогава формално се водят в състояние на постоянна война. Преди визитата Но Му-хен заяви, че цели постигане на “постоянен мир и икономическо развитие” между двете Кореи.

Той напусна във вторник столицата Сеул с делегация, съставена от бизнесмени, чиновници, поети и свещеници. Конвоят спря при демилитаризираната зона, за да може южнокорейският президент и неговата жена да преминат пеша през нея. Това се случва за първи път в историята между двете държави.

Те престъпиха специално направената за случая жълта осева линия, върху която бяха изписани думите “мир” и “просперитет”. “Надявам след като направих това, много хора да последват примера ми. Тази линия малко по-малко ще бъде заличена и стената ще падне”, заяви президентът.

При пристигането в Пхенян Но Му-хен бе посрещнат от Ким Чен-ир, който бе облечен в традиционната си военна униформа. Бе организирана традиционна севернокорейска церемония, в която много хора тържествуват, размахвайки знаменца. В този случай организаторите обаче бяха предпочели хартиени цветя.

Около тях бе строена и почетната гвардия на Северна Корея. Очаква се визитата да продължи до четвъртък.

Първата подобна среща се осъществи през 2000 година. Тогава Ким Чен-ир обеща да върне жеста като гостува в Сеул, но това така и не стана. От тогава бяха възстановени някои от транспортните връзки между двете държави. На семействата, които са били разделени по време на войната, бе позволено да се видят, но за кратко време.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?