Лидерите на ЕС дават зелена светлина за разширяване на санкциите срещу Анкара

Меркел: Европа остава отворена за диалог с Турция

Турски сондажен кораб

Държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС дават зелена светлина за разширяване на санкциите срещу Турция заради действията ѝ в Средиземно море. Това се посочва в заключителната декларация от срещата на върха в Брюксел, предаде Ройтерс.

"За съжаление, Турция предприе едностранни действия и провокации и изостри реториката си срещу ЕС, страните членки и европейските лидери", се посочва в комюникето, цитирано от Асошиейтед прес.

На срещата на върха през октомври европейските лидери предложиха "позитивен политически дневен ред между ЕС и Турция", включително търговски и митнически облаги и перспектива за повече средства за справяне със сирийските бежанци на турска територия, ако Анкара спре "незаконните дейности" в Източното Средиземноморие.

Европейският съвет сега посочва, че това предложение остава актуално, ако Турция е готова да встъпи в "искрено партньорство" и започне реален диалог с ЕС, както и да покаже готовност за решаване на различията чрез диалог и съгласно международното право.

Предвид липсата на отговор досега обаче, лидерите приканват министрите на 27-те членки на блока да приемат допълнителни санкционни списъци с рестриктивни мерки предвид неоторизираните сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие.

На европейския топ дипломат Жозеп Борел се възлага да разработи доклад за състоянието на политическите, икономически и търговски отношения между ЕС и Турция и да предложи по-нататъшни действия, включително разширяване на санкциите, който да представи до следващата среща на върха през март догодина.

Европа остава отворена за диалог с Турция

Европейският съюз се стреми към конструктивен диалог с Турция по спорните въпроси въпреки ситуацията в Средиземно море и решението да бъдат разширени санкциите срещу Турция, заяви германският канцлер Ангела Меркел. "Ние протягаме ръка на Турция и казваме, че искаме да работим за конструктивен дневен ред. Но, ще кажа откровено от гледна точка на германското председателство, в ЕС съществува разочарование, ние бихме искали повече", каза тя.

"Европа остава отворена за диалог с Турция, но няма да търпи опитите на Анкара да дестабилизира страните от Европейския съюз", заяви в Брюксел и президентът на Франция Еманюел Макрон след края на дискусиите на срещата на върха на ЕС.

"През октомври ние подадохме ръка на Турция, но тя продължи своите провокативни действия", каза Макрон. "Европа продължава да бъде отворена за диалог, но няма да търпи опити за дестабилизация на страните от ЕС", добави той.

Френският лидер обвини Турция, че нарушава ембаргото за доставка на оръжия в Либия, застрашава миграционната политика на ЕС със своите действия, увеличава присъствието на джихадисти в Сирия и се държи неподобаващо в Кавказ, изпращайки там войници.

По думите на Макрон приетите против Турция санкции от индивидуален характер може да бъдат допълнени с нови индивидуални мерки и икономически санкции по сектори. Това ще бъде направено въз основа на доклада, с подготовката на който се занимава ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви след двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, че Европейският съюз е готов да сътрудничи повече с Турция по проблема с миграцията, предаде Ройтерс. "Искаме отговорно сътрудничество с Турция", каза на пресконференция Мишел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?