Лидерите на ЕС: Дезинформацията е стратегическо предизвикателство

Лидерите на ЕС: Дезинформацията е стратегическо предизвикателство

Разпространението на преднамерена, масова и системна дезинформация е остро и стратегическо предизвикателство за нашата демократична система. Това се казва в публикуваното на 14 декември изявление от двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, която е била посветена на различни въпроси. Отделен раздел в документа е посветен на дезинформацията, която според лидерите на ЕС е част от хибридните военни операции.

Призовава се за "неотложни и решителни" ответни действия на национално и общоевропейско равнище. В документа се подчертава, че подобни ответни действия трябва да са изцяло съобразени с основните човешки права.

Европейската комисия представи на 5 декември план за борба с дезинформацията, чиято основна цел е да се предотврати външна намеса в изборите за Европейски парламент през май 2019 г., както и в националните избори на редица страни членки през 2020 г.

Седмица по-късно Европейският парламент обяви, че противопоставянето на идващата от Русия киберзаплаха е един от главните приоритети на ЕС през 2019 г. наред с борбата срещу тероризма и нелегалната миграция.

Приетият в петък документ на лидерите на ЕС никъде не споменава директно Русия, макар че по време на пресконференцията на еврокомисарите за представянето на плана бе изтъкнато, че има доказателства, че Русия е основен източник на дезинформация в Европа.

Междувременно редица правителствени и държавни ръководители на ЕС откроиха важността на темата, давайки пример с хакерската атака срещу централата на Организацията за забрана на химическото оръжие в Хага, за която холандските власти съобщиха, че била предприета от руски шпиони, но предотвратена от западните служби.

През есента на т.г. Европейската комисия вече представи редица мерки за противодействие на фалшивите новини. Тогава Брюксел проведе преговори за доброволно сътрудничество с най-големите играчи на интернет пазара. През октомври Google, Facebook, Twitter и Mozilla подписаха Кодекс за добри практики срещу дезинформацията. ЕК настоява тези компании, както и други медийни платформи, да започнат от януари 2019 г. да публикуват всеки месец отчети за изпълнение на поетите ангажименти, сред които да се обезпечи прозрачност на политическата реклама, да се закрият фалшиви акаунти и съобщенията, разпространявани от ботове, да бъдат обозначени като такива.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа