Лидерите на ЕС готови да подкрепят отделен бюджет на еврозоната

Еврозоната би трябвало да има свой собствен бюджет, отделен от дългосрочния бюджет на целия Европейски съюз. Предложението ще бъде обсъдено от лидерите на ЕС на срещата им следващата седмица (18-19 октомври). За зоната на единната валута, целта е да се движи към интегрирана бюджетна рамка, се казва в проекта, цитиран от Ройтерс.

Наречен "фискален капацитет", новият бюджет ще бъде специално за еврозоната и не се покрива от многогодишната фискална рамка на целия ЕС, както е известен 7-годишният бюджет на ЕС, потвърди председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

Към момента по всичко личи, че е постигнат консенсус между страните членки.

Дори страни извън еврозоната, които обикновено се тревожат от създаване на Европа "на две скорости", приемат идеята, доколкото тя не означава по-малко пари в общата хазна на Съюза, отбелязва EUobserver.

Полският министър по европейските въпроси Пьотр Серафин заяви в интервю пред полски вестник в сряда, че Варшава няма опасения от бюджет на еврозоната, тъй като той ще бъде отделен от този на ЕС.

"Още повече, че не говорим за нещо, което ще се случи на 1 януари. Идеята не е напълно узряла и е трудно да си представим, че такъв механизъм ще започне да работи от 2014 г.", допълва министърът. Той посочва също, че засега няма яснота как ще бъде използван допълнителният бюджет.

Със сигурност той трябва да бъде обвързан с икономическата политика и конкурентноспособност в еврозоната. Дискусиите по темата няма да приключат бързо, казва още полският министър.

Междувременно Великобритания, която настоява за редуциране на общия бюджет на ЕС, се изказа в подкрепа на отделния бюджет за страните от единната валута.

Идеята, която се върти от юни, бе подкрепена от Франция и Германия, основните държави в еврозоната.

На заседанието на Европейския съвет идната седмица се очаква да бъде одобрена и идеята за сключване на договорни споразумения между страните от еврозоната и европейските институции за изпълнение на реформи.

"Гладкото функциониране на EMU [еврозоната] за по-силен и устойчив икономически растеж, заетост и социална кохезия, изисква по-силна координация, конвергенция и приложение на икономическа политика", се посочва в проекта, който ще бъде обсъден от лидерите на ЕС.

Франция например е отворена към идеята за ново споразумение на ЕС, което да задълбочи интеграцията, ако това е необходимо за нови механизми на "солидарност" в блока, като общо споделяне на дълга.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?