Лидерите на ЕС искат да бъдат налагани санкции за кибератаки

Лидерите на ЕС искат да бъдат налагани санкции за кибератаки

Лидерите на Европейския съюз призоваха за въвеждане на санкции срещу държави, извършващи кибератаки. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата в четвъртък, без да назовава Русия, която наскоро бе уличена в планиране и провеждане на мащабни хакерски нападения по цял свят.

Европейският съвет осъжда враждебните кибератаки, предприети срещу Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), се казва в изявлението след срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

Този призив е свързан с пресеченото неотдавна посегателство срещу системите на ОЗХО в Хага.

Посочва се, че работата по изграждане на капацитет за реакция и предотвартяване на кибератаки чрез рестриктивни мерки трябва да продължи. Лидерите на ЕС твърдят, че са решени да укрепват допълнително вътрешната сигурност и способностите за установяване, превенция и отговор на враждебни действия от чужди разузнавателни мрежи и други зловредни играчи.
В текста не се споменава Русия или нейното военно разузнаване (ГРУ), чийто служители бяха уличени от Холандия, Великобритания, Германия, Естония и други западни държави, в извършване на кибератаки.

В разпространените по-рано заключения на Европейския съвет държавните и правителствените ръководители приветстваха приемането на нов режим на санкции за противодействие на заплахата от химически оръжия. За да бъде приложен санкционен режим за кибератаки, е необходимо решение на Съвета на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?