Лидерите на ЕС искат Гърция да остане в еврозоната

Лидерите на ЕС искат Гърция да остане в еврозоната

Европейските лидери искат Гърция да остане в еврозоната и да спази задълженията, които е поела, заяви в четвъртък председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, цитиран от ББС. Той добави, че от изключителна важност е страната да продължи с реформите, които са в основата за преодоляване на финансовите проблеми. Кризисната среща на ЕС обаче не доведе до конкретни решения.

Разговорите на лидерите приключиха в малките часове на деня в четвъртък, след като продължиха близо пет часа и половина. Разногласията между Франция и Германия за издаването на еврооблигации, опасенията за евентуално излизане на Гърция от еврозоната и банковата криза в Испания доминираха дневния ред.

”Ние сме напълно наясно със значителни усилия, които гърците вече направиха. ЕС показа солидарност и заедно с Международния валутен фонд предостави 150 милиарда евро в подкрепа на Гърция”, припомни Ромпой. Той добави, че ЕС ще предприеме още действия за връщането на страната към икономическия растеж и създаването на работни места.

Председателят на Европейския съвет изрази надеждата си, че бъдещото правителство ще вземе решение за оставане на Гърция в еврозоната.

Херман ван Ромпой каза, че европейските лидери са се съгласили да поощрят икономическия растеж чрез по-добро мобилизиране на европейската политика, увеличаване на инвестициите и създаване на повече работни места, предаде Асошиейтед прес.

Преди ден българският премиер Бойко Борисов обяви, че подкрепя въвеждането на данък върху финансовите трансакции, но е скептичен към идеята да има еврооблигации, с които да бъде преразпределен дългът в eврозоната.

"Никой не иска незабавно въвеждане на облигациите. Това ще отнеме време. Това е крайният етап на един процес и ние трябва да помислим за последствията от него", каза още Ван Ромпой. По думите му еврооблигациите са част от дългосрочен проект за задълбочаване на финансовия и икономически съюз.

Наблюдатели се надяваха на по-конкретни изявления, като се има предвид, че Гърция е на ръба да бъде изключена от еврозоната, отбелязва АП.

Преди срещата Ройтерс съобщи, че европейските лидери са били посъветвани от високопоставени служители да подготвят резервни планове в случай, че Гърция реши да напусне еврозоната. Трима служители заявиха пред агенцията, че тези инструкции са били съгласувани в понеделник по време на телеконференция на Работната група Еврогруп - експерти, които работят за финансовите министри в еврозоната.

Френският президент Франсоа Оланд поиска перспективите за еврооблигации да бъдат вписани в документите на ЕС преди срещата на върха през юни като допълнителен етап на европейска интеграция, предаде Франс прес.

Оланд защити по-рано еврооблигациите и каза, че е нечестно спрямо Италия и Испания да плащат близо 6 процентна лихва по 10-годишните си облигации в момент, когато лихвите по 2-годишните германски облигации достигнаха ниското равнище от 0,07 процента.

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли тази идея. При пристигането си в Брюксел тя каза, че според нея еврооблигациите няма да допринесат за засилване на растежа.

Дипломати отбелязаха, че Меркел се е придържала към същата позиция по време на срещата. "Еврооблигациите са тема, която предизвиква разделение", каза цитиран от ДПА дипломат в кулоарите на неофициалната среща в Брюксел.Причината за несъгласието на Германия е, че ако трябва да се финансира според риска на цялата еврозона, лихвите, които ще плаща ще надхвърлят сериозно сегашните ниски проценти.

Британският премиер Дейвид Камерън подкрепи Оланд и другите лидери от еврозоната, защищавайки идеята за емитирането на еврооблигации и по-голяма намеса на Европейската централна банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа