Лидерите на ЕС не се разбраха кой да оглави ЕК, продължават във вторник

Лидерите на ЕС не се разбраха кой да оглави ЕК, продължават във вторник

Продължилите 19 часа дискусии между лидерите на ЕС за избор на нов председател на Европейската комисия приключиха без резултат в понеделник по обед заради съпротивата на Европейската народна партия (ЕНП) срещу кандидата на социалистите Франс Тимерманс.

Срещата бе прекъсната и ще се възобнови в 11 ч. във вторник, съобщи говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Всички лидери на ЕС, както и запознати с разговорите дипломати, са единодушни, че търсенето на компромис е изключително сложно заради баланса на различни фактори.

Преди това стана известно, че 27-те лидери на ЕС (премиерът на Кипър е отсъствал заради счупен крак) са близо до избиране на холандския социалдемократ Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия, а десноценстристкият представител Кристалина Георгиева за председател на Европейския съвет. Това потвърдиха двама неназовани дипломати, цитирани от Ройтерс. По-късно обаче премиерът Бойко Борисов отрече да е имало такова съгласие за Георгиева и уточни, че тя е била предлагана за върховен представител по външната политика, но той отказал, защото така нямало да има еврокомисраски пост за Мария Габриел.

Белгийският временен премиер Шарл Мишел или водещият кандидат на либералите Маргрете Вестагер също са в силни позиции за поста на върховен представител на ЕС за външната политика, допълват дипломати.

"Планът от Осака" предвиждаше още Манфред Вебер, водещ кандидат на десноцентристката Европейска народна партия за председател на ЕК, да оглави Европейския парламент. В хода на разговорите е било предложено той да подели мандата с кандидата на либералите Ги Верхофстад.

В крайна сметка обаче целият "пакет от Осака" не е намерил нужната подкрепа.

Работната вечеря, на която трябваше да бъдат разпределени четири от петте висши поста в ЕС, бе планирана за 18 ч. в неделя, но започна почти три часа по-късно. Причината бе гневната реакция на лидерите от ЕНП срещу сделката, договорена от най-влиятелния им представител - Ангела Меркел, с френския президент Еманюел Макрон в японския град Осака по време на срещата на Г-20.

Борисов беше срещу Тимерманс, после склони на компромис

Кандидатурата на Тимерманс среща най-остър отпор от Полша и Унгария, както и съюзниците им във Вишеградската група Чехия и Словакия. Причината е, че като първи зам.-председател на ЕК, отговарящ за върховенството на правото, Тимерманс е силно критичен към Полша и Унгария за авторитарните методи на управление и намесата в съдебната власт.

В неделя вечерта срещу Тимерманс се обяви и българският премиер Бойко Борисов, който обаче няколко часа по-късно се срещна отделно с него и го увери, че е склонен на компромис, но поиска от него да отпадне мониторинга върху България и страната да бъде приета в Шенген.

След прекъсването на преговорите в понеделник по обед премиерът обяви:"Не сме спали, не сме си ходили. Изгоряха ми хотелите... Това са 40 часа и продължаваме утре в 11 часа. Нямаме решение".

Европейският съвет е пришпорен от липсата на време

Европейският съвет обаче трябва спешно да номинира кандидати за постовете, тъй като новият Европейския парламент (ЕП) се събира на сесия тази седмица и предстои да си избере председател. Ето защо шефът на Европейския съвет Доналд Туск преформатира вечерята в маратонска серия от двустранни консултации, които продължиха до ранни зори. Лидерите на ЕС подновиха срещата си на работна закуска в 8 сутринта, но така и не успяха да преодолеят различията в позициите си.

Ако във вторник те постигнат решение за следващия председател на ЕК, предложението им трябва да бъде гласувано от ЕП в четвъртък. Едновременно с този пост се договарят и позициите на председател на Европейския съвет, на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, на ръководител на Европейската централна банка.

Преговорите са изключително сложни, тъй като ЕНП спечели най-много гласове на евроизборите, но няма достатъчно мнозинство да доминира европейските институции както досега. Освен това социалистите (втора по големина група) и либералите, към които се присъединиха евродепутатите на Макрон, блокираха кандидатурата на баварския политик Манфред Вебер за ЕК. Останалите фактори, които трябва да се балансират при разпределянето на постовете, са географски баланс, участието на жени и пр.

Макрон гневен от провала на срещата, Меркел се надява на компромис

Френският президент Еманюел Макрон беше гневен, че на срещата на върха на ЕС не е било взето решение кой да заеме висшите длъжности в съюза, макар да добави, че се надява при възобновяването на преговорите да бъде постигнато споразумение, предаде Ройтерс.

"Днес приключихме с провал, това е много лош имидж както за Съвета, така и за Европа", каза Макрон пред репортери. "Ясно е, че отчасти този провал се дължи на някои лични амбиции", допълни той.

Германският канцлер Ангела Меркел зави, че продължава да се надява на компромис. Обсъжданията са "сложни", каза тя, но добави, че се надява, че "с добра воля ще бъде постигнат компромис".

Според холандския премиер Марк Рюте процесът по разпределяне на постовете е "невероятно сложен" и не е сигурно дали до вторник ще бъде постигнато решение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Рюте отказа да коментира съобщенията, че холандският политик Франс Тимерманс се е очертал като силен кандидат за председател на Еврокомисията.

"Невероятно сложно е. Има толкова много политически фракции", каза Рюте и добави, че някои от фракциите остават разделени помежду си.

Изпълняващата длъжността канцлер на Австрия Бригите Бирлайн заяви, че предложение за разпределението на висшите постове в ЕС се е провалило заради липса на достатъчен баланс.

"Позицията ни беше, че балансът в целия пакет липсва", каза Бирлайн пред журналисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа