Лидерите на ЕС одобриха португалския премиер за шеф на Еврокомисията

Лидерите на Европейския съюз избраха единодушно португалския министър-председател Жозе Мануел Дурао Баросу за председател на Европейската комисия.

Баросу заяви, че няма да се поддаде на натиска от страна на големите държави в ЕС и определи своето избиране с пълен консенсус като израз на европейското единство.

Решението беше взето за по-малко от 20 минути във вторник, след откриването на извънредната среща в Брюксел, където повечето правителствени и държавни ръководители на ЕС пристигнаха директно от Истанбул, където участваха в срещата на върха на НАТО.

Номинацията на Баросу дойде след остри спорове между европейските лидери за фигурата, която ще наследи досегашния шеф на ЕК Романо Проди, чийто мандат изтича през октомври.

Кандидатурата на португалския премиер се очерта като компромисна.

Британският премиер Тони Блеър приветства избора, като посочи, че португалският му колега е привърженик на икономическите реформи и на силните отношения със САЩ, предаде Би Би Си.

"Той е правилният човек. Той е отличен кандидат за ЕС", каза Блеър пред репортери след приключването на форума.

Номинацията на Баросу бе приветствана и от френския президент Жак Ширак, който определи португалския премиер като "компетентен човек, човек на диалога".

По-рано министър - председателят на Латвия - една от десетте новоприети членки на ЕС - заяви, че новият председател на Европейската комисия трябва да е в състояние "да поддържа добри трансатлантически отношения, което е много важно за нас".

Той е от малка държава, което също е добре за нас, добави Индулис Емсис.

Според в. Файненшъл таймс напрежението между Франция и Великобритания стана все по-очевидно, тъй като Баросу, който подкрепи войната в Ирак, автоматично се превръща в съюзник на британския премиер Тони Блеър, което явно не се вписва в плановете на Париж.

На среща на върха на ЕС по-рано този месец сблъсъкът между Германия и Франция, от една страна, и Великобритания и Италия, от друга, попречи да се стигне до обща кандидатура за наследник на Проди.

Дурао Баросу е възприеман от Франция и Германия като достатъчно проевропейски настроен, но едновременно с това е приемлив за Великобритания, Италия и Полша, тъй като правителството му е категоричен съюзник на САЩ за войната в Ирак.

48-годишният Баросу беше начело на коалиционното консервативно правителство в Португалия и е бил външен министър.

Преди военната инвазия в Ирак миналата година той беше домакин на четиристранна среща с участието на САЩ, Великобритания и Испания.

На срещата в Брюксел лидерите на ЕС подновиха мандата на Хавиер Солана на поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, както и на неговия помощник - френският дипломат Пиер дьо Боасю.

Очаква се Хавиер Солана да стане първият външен министър на ЕС, съгласно приетата на 18 юни конституция на съюза, която ще влезе в сила след ратификацията в 25-те страни - членки.

Ирландският премиер Бърти Ахърн, чиято страна е ротационен председател на ЕС до 30 юни, съобщи, че конституцията ще бъде подписана в Рим през ноември.

Кандидатурата на Баросу за председател на ЕК предстои да бъде гласувана от Европейския парламент, където се очаква с лекота са спечели подкрепата на по- голямата част от членовете.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?